*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: TÜRKİYE'DEKİ YENİ ULAŞIM MEVZUATI'NDA ENGELLİLER  (Okunma sayısı 3372 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485


20.04.09 - Son 25 yıldır tekerlekli sandalye bağlama sistemleri ve emniyet kemerleri üzerine faaliyet gösteren Q'Straint, tekerlekli sandalye kullanıcısının sandalyesinden inmeden otobüs vb bir motorlu taşıtta emniyetli bir şekilde yolculuk edebilmesi için özel ürünler üretmektedir.


Emniyet unsurunu her zaman en ön planda tutan firma, geçtiğimiz 25 yıl içinde, tekerlekli sandalyenin aracın zeminine dört noktadan bağlanmasının ve sandalye üzerindeki yolcunun üç noktalı emniyet kemeri kullanmasının diğer tüm ürünlere nazaran en emniyetli uygulama olduğu konusunda, kullanıcıları sürekli olarak bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalışmıştır. Q'Straint, tekerlekli sandalye ile sandalye yolcusu için ayrı ayrı ürünler geliştirmek yerine, birbirine bağlı ve tek bir sistem olarak tasarlanıp test edilebilen komple bir sistem üzerinde uzmanlaşmış olup, bu sistem, tekerlekli sandalye kullanıcılarının motorlu araç üzerinde tamamen emniyetli bir şekilde yolculuk yapabilmesini mümkün kılmaktadır.


Q'Straint, Avrupa, Asya ve Afrika'da 50'yi aşkın ülkede hizmet sunmaktadır. Ağırlıklı olarak birlikte çalıştığı firmalar araç dizayn dönüşüm firmaları ile filo işletmecileridir. Ancak, tekerlekli sandalye kullanıcılarına yönelik gitgide artan oranlarda ulaşım hizmetleri sunmaya başlayan kamu kuruluşları, tren, otobüs, tramvay ve metro işletmeleri de bu ürünlerden faydalanmaktadır. Tamamıyla tekerlekli sandalye bağlama sistemleri ve emniyet kemerleri (WTORS) konusunda uzmanlaşan Q'Straint, her araç için o araca özgü çözümler üretmekte, sürekli yenilikçi ve kullanımı kolay sistemler geliştirmek kaydıyla, engelli ulaşım sektöründe öncü konumunu muhafaza etmektedir.

 

Tıbbı Ekipman Dünyanın pek çok ülkesinde bağımsız test kuruluşlarında gerçekleştirilen yoğun AR&GE çalışması sonucunda geliştirilen bu ürünler tekerlekli sandalye kullanıcılarının araç üzerinde emniyetli seyahat etmesini temin etmekte ve her türlü motorlu araç, tekerlekli sandalye ve yolcusunun kullanımına uygunluk arz etmektedir. Yasal mevzuat çerçevesinde, kuvvetli çarpma testlerine tabi tutulan ürünler, her türlü tekerlekli sandalye hatta scooter ile birlikte test edilmektedir. Sürekli gerçekleştirilen dinamik ve statik testlerin amacı tekerlekli sandalye kullanıcısının emniyetli bir şekilde seyahat edebilmesini sağlamaktır. Ürünler, bu konuda yürürlükte olan uluslararası emniyet standardı ISO10542(Tekerlekli Sandalye Bağlama ve Emniyet Kemer Sistemleri Standardı, sandalye üzerindeki şahsın seyahat esnasında emniyetini teminen, motorlu taşıtın yan duvanna omuz kemerinin bağlanabilmesi için bir bağlantı noktasının yerleştirilmesini şart koşmaktadır)  dahil olmak üzere bir çok standardın gereklerini yerine getirmekte, hatta bazı durumlarda bu standartların da üzerine çıkmaktadır.


ISO 10542 standardına göre 76 kg'lık bir sandalye kullanıcısı ve 85 kg'lık bir tekerlekli sandalye, test ortamında gerçekleştirilen çarpma simülasyonunda araç saatte 48 km hız ile giderken 20g kuvvetinde bir hız ile yavaşlatılmakta, gerek sandalye bağlama tertibatı gerekse sandalye üzerindeki yolcuyu tutan emniyet kemeri, komple bir sistem olarak test edilmektedir.


Tekerlekli sandalye kullanıcısının araç üzerinde emniyetli seyahati ile ilgili Q'Straint'in çalışmaları ürünlerin bu tür test ve standartlara uygun olup olmadığının belgelendirilmesi ile sona ermemektedir. Temin edilen detaylı ürün kullanım kılavuzlarının amacı, son kullanıcının dikkatini, Q'Straint'in varoluş nedenine, yani emniyet unsuruna çekmek ve sandalye kullanıcısının bu kavramı benimsemesini sağlamaktır.


TÜRKİYE'DEKİ YENİ ULAŞIM MEVZUATI

Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe giren yeni AB Otobüs Direktifi (2001/85/EC), Türkiye'de üretilen otobüslerin Tekerlekli Sandalye Erişimine açık (Wheelchair Accessible Vehicles (WAV) ) vasıtalar olmasını ön görmekte olup, araç imalatçılarının tekerlekli sandalye kullanıcıları ile ilgili olarak dikkate alması gereken asgari emniyet şartlarını belirlemektedir. Teknik şartların karşılanmaması durumunda yeni araç için Tip Onay Belgesi almak mümkün olmayacaktır.


Bir diğer dikkate değer gelişme de 2005 yılında yasalaşan ve bir geçiş süreci sonucunda 2012 yılında yürürlüğe girecek olan Özürlüler Yasasıdır. Yasa, engellilere sunulacak ulaşım hizmetleri hususunda, araçların tekerlekli sandalye kullanıcıları da dahil olmak üzere tüm engellilerin erişimine açık olması gerektiğini ve bunu da yerel yönetimlerin temin etmesi gerektiğini ifade etmektedir.


Q'Straint, Türkiye'de engellilerin ulaşımı alanında kaydedilen gelişmeleri Bölge Müdürü vasıtasıyla desteklemekte, motorlu taşıt imalatçıları ile araç dizayn ve dönüşüm firmalarına yardımcı olmaktadır.
2008 yılı itibariyle dünyada kullanılan 710 milyon adet Q'Straint tekerekli sandalye bağlama seti ve emniyet kemer sistemiyle, O'Straint tekerlekli sandalye kullanıcılarının motorlu araçlarda emniyetli seyahati için hizmet vermektedir.>Medikal Teknik