*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bu yıl hangi ürün bol hangi ürün az  (Okunma sayısı 2508 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Bu yıl hangi ürün bol hangi ürün az
« : 26 Ağustos 2011, 22:18:52 »


Tarım deposu olan ülkemizde yılın üretim rakamları belli olmaya başladı. İşte veriler:

Türkiye'de tahıl ürünleri üretim miktarının, bir önceki yıla oranla yüzde 7,5 oranında artışla yaklaşık 35,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan 2011 yılı bitkisel üretim 1. tahmini verilerine göre, bu yıl tahıl ürünleri üretim miktarının, bir önceki yıla oranla yüzde 7,5 oranında artışla yaklaşık 35,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 10,9 oranında artarak yaklaşık 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 5 oranında artarak yaklaşık 7,6 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 4,7 oranında artarak yaklaşık 900 bin ton olması bekleniyor, mısır üretiminin yüzde 2,6 oranında azalarak yaklaşık 4,2 milyon ton olması öngörülüyor.

Bir önceki yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 7,5, sebzelerde yüzde 4,7 ve meyvelerde yüzde 3,5 oranında artış bekleniyor. Bu yıl, üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 35,2 milyon ton, sebzelerde 27,2 milyon ton ve meyvelerde 17,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

KURU FASULYE AZALDI

Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulyede yüzde 1,5, nohutta yüzde 3,4, kırmızı mercimekte yüzde 17,1 oranında azalış bekleniyor. Yumru bitkilerden patatesin yüzde 6,6 oranında artış göstererek yaklaşık 4,8 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminde yüzde 3,3, soya üretiminde yüzde 20,6 oranında artış beklenirken, kolza üretiminde yüzde 16,5 oranında azalış öngörülüyor.

Tütün üretiminin yüzde 5,9 oranında artarak 55 bin ton, kütlü pamuk üretiminin yüzde 20,9 oranında artarak 2,6 milyon ton, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 10,8 oranında azalarak 16 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

ÜRETİMİ ARTAN-AZALAN ÜRÜNLER

2011 yılının ilk erken tahminine göre, sebze ürünleri üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 4,7 oranında artarak yaklaşık 27,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Domateste yüzde 8,4, kuru soğanda yüzde 8,3, havuçta yüzde 3,7, taze fasulyede yüzde 3,1, sivri biberde yüzde 6,3, kavunda yüzde 3,1, karpuzda yüzde 3,6 oranında artış, dolmalık biberde yüzde 10, salçalık biberde yüzde 6, patlıcanda yüzde 3,7 oranında azalış tahmin ediliyor.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bu yıl bir önceki yıla göre elmada yüzde 1,7, kayısıda yüzde 44,4, erikte yüzde 11, kirazda yüzde 10 ve zeytinde yüzde 23,7 oranında artış tahmin ediliyor.

FINDIK, ANTEP FISTIĞI AZALDI, BADEM ARTTI

Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 1,6 oranında artış beklenirken, mandalina ve limon üretiminde önemli bir değişiklik tahmin edilmiyor. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 25, antep fıstığında yüzde 14,1 oranında azalış, bademde ise yüzde 23,2 oranında artış bekleniyor.

Üzüm üretiminde yüzde 1 oranında artış, muz üretiminde ise yüzde 2,9 oranında azalış tahmin ediliyor.

Yaş çay üretiminin yüzde 8,1 oranında azalarak 1,2 milyon ton civarında gerçekleşmesi öngörülüyor.

TÜİK verilerine göre bazı tarımsal ürünlerin üretimine ilişkin 2010 yılı ile 2011 yılı 1. tahmin rakamları (ton) ve değişim oranları şöyle:

.                 ÜRETİM MİKTARI           DEĞİŞİM

ÜRÜN              2009         2010        yüzde (*)

-----          ----------    ----------   --------

Buğday          19.660.000    21.800.000    10,9

Mısır(dane)      4.310.000     4.200.000    -2,6

Çeltik             860.000       900.000     4,7

Arpa             7.240.000     7.600.000     5,0

Çavdar             365.560       379.378     3,8

Yulaf              203.870       215.656     5,8

Patates          4.513.155     4.810.965     6,6

Nohut              530.634       512.443    -3,4

Fasulye (kuru)     212.758       209.668    -1,5

Mercimek(kırmızı)  422.000       350.000   -17,1

Mercimek (yeşil)    25.400        25.855     1,8

Soya                86.540       104.388    20,6

Yerfıstığı          97.310        88.876    -8,7

Ayçiçeği         1.320.000     1.363.873     3,3

Aspir               26.000        15.000   -42,3

Haşhaş (tohum)      36.910        44.000    19,2

Tütün               51.912        55.000     5,9

Şeker pancarı   17.942.112    16.000.000   -10,8

Pamuk (kütlü)    2.150 000     2.600.000    20,9

Haşhaş (kapsül)     33.555        40.000    19,2

Soğan (kuru)     1.900.000     2.056.858     8,3

Sarımsak (kuru)     76.936        78.077     1,5

Havuç              533.253       552.748     3,7

Domates         10.052.000    10.891.612     8,4

Biber (sivri)      816.901       868.566     6,3

Fasulye            587.967       606.072     3,1

Kavun            1.611.695     1.660.985     3,1

Karpuz           3.683.103     3.814.211     3,6

Üzüm             4.255.000     4.296.856     1,0

İncir              254.838       254.679    -0,1

Portakal         1.710.500     1.737.827     1,6

Elma             2.600.000     2.643.679     1,7

Kayısı             450.000       650.000    44,4

Kiraz              417.905       459.603    10,0

Zeytin           1.415.000     1.750.000    23,7

Badem               55.398        68.240    23,2

Fındık             600.000       450.000   -25,0

Antep fıstığı      128.000       110.000   -14,1

Çay (yaş çay)    1.305.566     1.200.000    -8,1

(*) Değişim, 2010 yılına göre 2011 yılı birinci tahmindeki değişimi gösteriyor.

internetkayseri.com