Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
Kayseri Diyalizle Yaşam
»
Kayseri Diyalizle Yaşam
»
Kaymakamlık hayali diyaliz engeline takıldı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Kaymakamlık hayali diyaliz engeline takıldı (Okunma sayısı 4029 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
İleti: 5485
Kaymakamlık hayali diyaliz engeline takıldı
«
:
09 Nisan 2013, 16:44:05 »
Kaymakamlık hayali diyaliz engeline takıldı
Diyaliz, genç nüfusun ekmeğinden çalıyor. En iyi okullardan mezun olmasına rağmen iş bulamamaktan yakınan genç diyaliz hastası Efkan Erkan “Sesimizi duyun” diyor.
Türkiye’de 70 bine yakın diyaliz hastası var. Bunların 20-25 bini 20-40 yaş arasında. En üretken çağında haftanın 3-4 günü günde 4 saat diyalize girmek zorunda olduğu için çalışma hayatına dahil olamayan binlerce hastadan biri de 32 yaşındaki Efkan Erkan. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Efkan Erkan, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler mastırı yaptı. Sınıf arkadaşlarının kimi kaymakam oldu, kimi müfettiş. Ama o, diyaliz hastası olduğu için doğru düzgün iş bile bulamadı, birkaç kez çağrı merkezlerinde çalıştı, İş-Kur’a başvursa da en fazla ofis boy olarak görüşmelere çağrıldı.
Gece diyalizi yaygınlaşmalı
13 yıllık diyaliz hastası Erkan, şimdi bir dil okulunda yurt dışında eğitim almak isteyenlere danışmanlık yapıyor, bir yandan da AB güvenliği üzerine yapacağı doktoraya hazırlanıyor.
Birkaç kez çağrı merkezlerinde müşteri temsilcisi olarak çalıştığını anlatan Erkan, “Başka bir meslek seçme şansım yoktu. Diyaliz saatlerim mesaiye uymadı. Engelliler için kadro zorunluluğu var ama bu kadro maalesef sadece vasıfsız elemanlara ayrılıyor. Ne mezunu olursanız olun vasıfsız kabul ediliyorsunuz” diye konuşuyor. Türkiye’deki diyaliz merkezlerinin seans saatlerinin de çalışma hayatında bir sorun olduğunu anlatan Efkan Erkan, şunları söylüyor: Diyaliz seansları 07.00, 11.00 ve 17.00’de olmak üzere üç seans şeklinde ayarlanıyor. Gece seansı olan diyaliz merkezleri yaygınlaşmalı ki hastalar bir yandan da hayatlarını kazanabilsinler.
Öğrencilik yıllarımda hasta olduğum için malulen emeklilik şansım da olamadı. Şimdi öyle bir hak elde edebilmek için kural şu: Sigortan hastalıktan sonra başladıysa malulen emeklilik için 10 yıl çalışmış olmak gerek, artı 5 yıl da bekleme süresi ekleniyor. Bense bunca iyi bir eğitim geçmişine sahip olmama rağmen bu sebepler yüzünden doğru düzgün bir işte çalışamıyorum.
İş görüşmelerinde hep aynı sorun
Hastalığının tek çözümünün organ nakli olduğunu söyleyen Efkan Erkan bağış sayısının yetersizliğinden yakınıyor. “Ailemden de uygun donör çıkmadı , 12 yıldır organ bekliyorum” diyen Erkan, sözlerini şöyle tamamlıyor: Diyaliz hastalarının diğer engellilerden farkı, haftada 3 kez 4’er saat diyalize girmek zorunda olmaları. Şirketler de işe alırlarken ilk buna bakıyor. Bir diğer problem iş görüşmelerine çağırmaya yetkili İŞKUR’da çalışan personelin engelliler hakkında yeterli bilgi ve uzmanlığa sahip olmaması. Hangi engellinin hangi işte çalışabileceği, diyaliz hastalarının hangi işleri yapabileceğinin bilinmemesi nedeniyle bazen fiziksel olarak yapamayacakları işler için görüşmeye çağrılmalarına ya da yapabilecekleri en uygun işi kaçırmalarına neden oluyor.” Özlem Yurtçu
bohak.org.tr
Kayıtlı
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi
»
Kayseri Diyalizle Yaşam
»
Kayseri Diyalizle Yaşam
»
Kaymakamlık hayali diyaliz engeline takıldı