*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Diyaliz Hastalarının Sorunları ve Organ Nakli Konusu Masaya Yatırıldı  (Okunma sayısı 4030 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485


Diyaliz Hastalarının Sorunları ve Organ Nakli Konusu Masaya Yatırıldı

Ankara Milli Kütüphane Konferans Salonunda, Dr. Serdar Savaşın moderatörlüğünde yapılan panele, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Bahri Kemaloğlu, SGK Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Ufuk Akdıkan, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk,Türk, Türk Nefroloji Derneği adına 2. Başkan Prof.Dr. Turgay Arınsoy, Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Transplantasyon sorumlusu Prof.Dr.Aydın Dalgıç, Özel Diyaliz Merkezleri Derneği Başkanı Dr. Tarık Açıkalın, Bağımsız Diyaliz Merkezleri Derneği Başkanı, Dr. Basri
yılmaz, Diyaliz Hekimleri Derneği Başkanı Dr.Adem Sezen, Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği Genel Sekreteri ve Organ Nakli Koordinatörü Sayın Mine Uraz, TC İstanbul Bilim Üniversitesi Organ Doku koordinatörlüğü Yüksek Lisans Programı Bölüm Başkanı Sayın Yard. Doç. Dr. Cemal Ata Bozoklar, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Sayın Op.Dr.Reşat BahatBÖHAK Genel Başkanı A.Vahap Acar konuşmacı olarak katıldılar.

Panelde, böbrek nakli olduktan sonra hastanın malulen emekliliğinin iptal edilmesi, diyaliz ve organ nakli olan hastaların kullandığı ilaçların Türk Eczacı Birliği aracılığıyla sıralı ilaç dağıtımında yaşanan sıkıntılar, 7 yıldır diyaliz merkezlerine ücret farkı verilmemesinden dolayı diyaliz tedavisinin olumsuzluklarının hastaya yansıması gibi konular ve çözüm önerileri ele alınarak değerlendirildi.

Türkiye’de 70 bine yakın böbrek hastasının yaşadığını belirten BÖHAK Genel Başkanı Acar, bu hastaların yaklaşık yüzde 60’ının özel diyaliz merkezlerinde diyalize girdiğini söyledi.

Acar:Kurum,son yedi yıldır diyaliz merkezlerine fiyat artışı yapmadığından dolayı Diyaliz merkezleri sıkıntı yaşamaktadırlar.Dolaylı olarak bu da diyaliz hastalarına yansımaktadır. diye konuştu.

Acar:Hastaların organ nakli olduktan sonra özel takip edilmesi ve korunması gerektiğini ifade eden Acar, burada mutlak bir sıkıntının olduğunu dile getirdi.

Organ nakli yapılmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ciddi sıkıntılar yaşandığını bildiren Acar, hastanın diyalize yakalandıktan sonra kamuda ya da özelde çalışıyorsa yüzde 90 özürlü kabul edildiğini ve zorla emekli edildiğini vurgulayarak, Emekli edildikten sonra belli bir süre sonra böbrek nakli oluyor, olduktan sonra da SGK hastanın nakilden sonra iyileşmiş olduğunu savunuyor ve hastayı bütün haklardan mahrum ederek normal emekliliğini iptal ediyor dedi.

Diyalize giden hastaların sorunlarından da bahseden Acar; hastaların sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarını panelde konuşulmak üzere gündeme sundu.

Panelde sorunların ardından çözüm önerileri de konuşularak değerlendirmede bulunuldu

bohak.org.tr