*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Diyaliz hastalarına özelleştirme şoku  (Okunma sayısı 4415 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Diyaliz hastalarına özelleştirme şoku
« : 10 Nisan 2013, 19:01:29 »
Diyaliz hastalarına özelleştirme şoku

Alsancak Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi kapatılıp, hastalar Menemen’de özel şirketin kuracağı yere taşınacak. Doktor ve hemşireler de burada görevlendirildi

Sağlık Bakanlığı, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’ni kapatma kararı alırken, yeni bir “özelleştirme” uygulamasını da başlattı. Bu ünitenin doktor ve hemşireleri, Menemen Devlet Hastanesi’nde özel bir şirket tarafından kurulan yeni diyaliz merkezinde görev yapacak, hastalar da bu merkezde tedavi olacak. 
Bakanlık, özel firmalara kendine bağlı hastanelerde kurdurduğu EMAR, BT, röntgen gibi cihazlarla hizmet alırken, teşhisten sonra kendi hastaneleri için de tedavide “hizmet alımı”na geçiyor. Bunun ilk örneklerinden biri Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde 8 cihazla hizmet verilen Hemodiyaliz Ünitesi’nin mart ayında kapatılmasıyla başlatılacak. Ünitenin, hemodiyaliz merkezleri yönetmeliğindeki şartlara uymadığı gerekçesiyle kapatılma kararı alındığı belirtildi. Yeni uygulamaya göre; Menemen Devlet Hastanesi bünyesinde hemodiyaliz hizmetleri için ihale açıldı. Yeni kurulan merkezde ihaleyi kazanan firma cihazları kuracak, her türlü sarf malzemesini sağlayacak. Alsancak Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’nde görev yapan 3 hekim ve 5 hemşire de geçici görevle Menemen’e gönderilecek. Alsancak’taki diyaliz merkezindeki cihazlar ilçe hastanelerine dağıtılacak.

‘Bölgede başka yer yok’
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, Bakırçay Havzası’nda, Karşıyaka’da devlete ait hemodiyaliz merkezi olmadığı için Menemen Devlet Hastanesi’nde böyle bir merkez açılacağını söyledi. Alsancak Devlet Hastanesi’ndeki ünitenin niteliksiz ve konforsuz hale geldiğini, fiziki yapısında iyileşltirme  olanaklarının da bulunmadığını belirten Özkan, “Akut diyaliz hastalarına büyük hastanelerimiz de müdahale ediliyor. Eğer bu hastanede akut böbrek yetmezliği gelişen bir hasta olursa onu 112 acille 10 dakikada hastaneye ulaştırırız, kimse merak etmesin. Diyaliz hekimi, hemşiresi sıkıntımız da yok” dedi.

Yeni yönetmelik bahane ediliyor
Günde 16 hastaya hizmet verilen, mahkum hastaların da tedavi gördüğü merkezin kapatılmasına tepki var. Bir hastanede diyaliz ünitesinin şart olduğunu belirten uzmanlar, büyük yanlış yapıldığını belirterek şunları söylediler:
“Hastanelerde hemodiyaliz üniteleri akut hastalar için de çok gerekli. Bir ortopedi ya da kalp hastasında da akut böbrek yetmezliği gelişebilir. Böyle hastalar hemodiyaliz merkezlerine götürülüp sonra mı hastaneye getirilecek? İstenseydi bu merkez yönetmeliğe uygun hale getirilebilirdi ama amaç başka. Bu sağlıkta taksit taksit özelleştirmenin bir örneği. Devletin memuru, hemşiresi özel firmanın cihazlarında çalışacak, tedavi yapacak. Bakalım daha neler göreceğiz.”

NESRİN COŞKUN DHA