*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Felçli Hasta Bakımına Devlet Kotası  (Okunma sayısı 2543 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Felçli Hasta Bakımına Devlet Kotası
« : 29 Mayıs 2014, 07:18:48 »
Felçli Hasta Bakımına Devlet Kotası



SGK, özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan hekimlere günde 16 yerine 8 SGK’lı felçli hasta bakma sınırı getirdi.

Fiz-Der Başkanı Dr. Köksal Holoğlu karara tepki göstererek “Kapımızdaki felçli hastalar ve spastik çocuklar arasında kura mı çekelim?” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan’ın imzasıyla yayınlanan genelge, fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru başına günde en fazla 16 olan ve ‘A grubu’ denen felçli, spastik hasta kotasını yarı yarıya düşürdü. Aynı genelge, diğer gruplarda yer alan farklı nedenlerle fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi görmesi gereken diğer hastalara da kota getirdi.

ZATEN AYLARCA BEKLİYORLAR

1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek genelge fizik tedavi rehabilitasyon camiasında şaşkınlık ve tepkiyle karşılandı. Kısa adı Fiz-Der olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon İşletmecileri Derneği Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, “Türkiye’de her yıl yeni 125 bin inme, yani beyin felci vakası oluyor. Bunların yarısının tedaviye ihtiyacı var. Kamu ve özel kurumların fizik tedavi ve rehabilitayon yatağı toplam sayısı 2 bin 750 kadar. Şu durumda bile kamuda hastalar 6-8 ay bekliyor” dedi.

6 YILDIR YENİ MERKEZ AÇILAMIYOR

Sağlık Bakanlığı’nın 2008’den beri yeni fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi açılmasına izin vermediğini belirten Dr. Holoğlu, “Zaten bu alanda ciddi yatak sıkıntısı yaşanıyordu. Ayakta tedaviye bile yetişemiyorlar. Şehir hastaneleriyle ihtiyacın karşılanacağı söyleniyor ama tek bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinin temeli dahi atılmadı. Şimdi atılsa bile en iyimser tahmine göre ancak 4-5 yılda hizmete girebilir. Bekleyecek binlerce hasta ne olacak?” dedi.

FELÇ OLANLARI ÇÖPE Mİ ATALIM?

Türkiye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, “Bu kotalar beyinden aşağısı felçli hastadan, nefes alırken ağrıdan kıvranan hastaya kadar çok geniş yelpazedeki hastaları etkileyecek. İnsanlar felç olduğunda çöpe mi atılmalı” dedi.

Danıştay’a gidiliyor

İlgili dernek temsilcileri ve hekimler dün Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü yetkileriyle görüşme yaptı. Danıştay’da genelgeyle ilgili yürütmeyi durdurma davası açma kararı aldılar.

17.04.2014 - Hürriyet


Anahtar Kelimeler : Aynı şekilde sizi kuvvetle etkileyen küçük şeyleri yada insanları düşünmek.Hayat; sürekli olarak, bizi etki alanlarına açık şekilde alan, yakalayan ve oldugumuz kişiler haline gelmemizi sağlayan insanları karşımıza çıkarıyor.