*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 'Engelsiz İnovasyon' Projesiyle İşitme Engelliler Telefonla İletişim Kuracak  (Okunma sayısı 1901 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
'Engelsiz İnovasyon' Projesiyle İşitme Engelliler Telefonla İletişim Kuracak



Çankaya Üniversitesi öğrencilerinin üzerinde çalıştığı "Engelsiz İnovasyon" projesiyle işitme engelliler için sınıfta öğretmeni anlamak, seminerde konuşmacıları takip etmek, tiyatro izlemek, cep telefonuyla iletişim kurmak artık "imkansız" olmayacak.

Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde çift ana dal yapan işitme engelli Burak Biçer ile aynı bölüm öğrencisi Serkan Türkoğlu ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Mehmet Arslan’ın üzerinde çalıştığı proje, içerdiği yeni teknolojiler dolayısıyla TÜBİTAK’ın düzenlediği Üniversite Yenilikçilik ve Girişimcilik Yarışması’nda bin 96 proje arasında üçüncü seçildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının tekno girişim desteğini alan üç girişimci, 120 bin dolar değerinde IBM Bluemix Bulut Bilişim ödülünün de sahibi oldu.

Teknolojinin geliştiricilerinden Serkan Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işitme engelli arkadaşı Burak ile özellikle telefonda iletişim kuramadıklarından yola çıkarak projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Burak'ın dersler ve seminerler sırasında yaşadığı sıkıntılara da şahit olduklarını anlatan Türkoğlu, bu sorunu tüm engellilerin yaşadığını öğrendiklerinde proje üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi.

İşitme engelli bireylerin cep telefonuyla iletişim kurabilmeleri için üzerinde çalıştıkları mobil uygulamanın ilk prototipini oluşturduklarını bildiren Türkoğlu, 15 işitme engellinin bu teknoloji aracılığıyla cep telefonları üzerinden iletişim kurmaya başladığını belirtti.

Geliştirdikleri yazılımın IP üzerinden ses verisi göndermeye yarayan Voiceover IP (VoIP) teknolojisine dayandığını ifade eden Türkoğlu, teknolojiye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Altyapısı VoIP teknolojisine dayanan yazılım sayesinde işitme engelliler, cep telefonu üzerinden arama yapabiliyor. Arama yapıldığında karşıdaki kişinin sesi, bilgisayar sunucusuna geliyor. İnternetteki sesleri yazıya çeviren altyapı teknolojilerini kullanarak sesin hızlı şekilde yazıya çevrilmesini sağlıyoruz.

Engelli kişi arandığında karşıdan gelen ses yazılı bir şekilde ekrana geliyor. Aynı zamanda, engellinin yazdığı cevap da karşı tarafa ses olarak aktarılıyor."

- Sesi yazıya çeviren özel mikrofonlar geliyor

Türkoğlu, proje çerçevesinde bir seminer ya da sınıf ortamında konuşulanları işitme engellilerin cep telefonuna anında aktaracak bir sistem üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

Geliştirme aşaması süren mikrofonun sınıfta öğretmenin giysisine, tiyatro sahnesinde ise perdeye takılacağını anlatan Türkoğlu, "Bu mikrofon, gereksiz gürültüleri ayıklayarak sadece sesi algılayacak. Ses, işitme engelli kişinin telefonuna yazı olarak anında aktarılacak" dedi.

- Gece gündüz çalışıyorlar

Türkoğlu, patentini aldıkları projeyi şubat ayında işitme engellilerin kullanımına sunmak için iki arkadaşıyla gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

ODTÜ’nün düzenlediği Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda finalde yarıştıklarını ve bu gelişmenin ardından yatırımcı firmalarla görüşmelerini sıklaştırdıklarını ifade eden Türkoğlu, "Biz bu projeyle kar elde etmek istemiyoruz. En büyük amacımız sosyal sorumluluk çerçevesinde kanayan bir yara olan engellilerin iletişim probleminin çözümüne destek olmak. Projenin tam olarak işlemesi 2 yıl sürebilir" diye konuştu.

21.12.2015 - AA