*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Çocukların Ağız ve Diş Sağlığı Sorunlu Çıktı  (Okunma sayısı 1427 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Engelli Çocukların Ağız ve Diş Sağlığı Sorunlu Çıktı



OMÜ Diş Hekimliği Fakültesince Samsun ve çevre illerdeki okullarda eğitim gören yaşları 7 ila 20 arasında değişen 170 görme, işitme ve ortopedik engelli çocukta gerçekleştirilen araştırmada, en fazla ortopedik engelli çocukların ağız ve diş sağlığının bozuk olduğu belirlendi. Araştırmayı yürüten Yrd. Doç. Dr. Sarı: "Fiziksel engelli çocukların ağız ve diş sağlığı tedavileri için doğru beslenme kadar anne ve babalarının eğitimi de önem taşımaktadır"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesince ''Engelli çocukların ağız ve diş sağlığı yönünden değerlendirilmesi'' konulu çalışmada, özellikle ortopedik engellilerin ağız ve diş sağlığının sorunlu olduğu ortaya çıktı.

Diş Hekimliği Fakültesi Pededonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erhan Sarı ile Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Kalyoncuoğlu tarafından gerçekleştirilen çalışmada, fiziksel engelli çocukların ağız ve diş sağlığı araştırılarak tedavi yöntemleri belirlendi.

Yrd. Doç. Dr. Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli okullarında eğitim gören 170 fiziksel engelli çocuğun ağız ve diş sağlığının araştırıldığını söyledi.

Çalışmanın geniş kapsamlı olarak gerçekleştirildiğini anlatan Sarı, ''Samsun, Amasya ve Sinop'taki fiziksel engelli çocukların eğitim gördüğü okullara devam eden yaşları 7 ile 20 arasında değişen 104'ü erkek olmak üzere 170 çocuk üzerinde araştırma gerçekleştirdik. Çocuklarda diş çürüğü, ağız hijyeni durumlarını kontrol ettik'' dedi.

Araştırmayı görme, işitme ve ortopedik engelli olmak üzere 3 ana grup altında değerlendirdiklerini bildiren Sarı, araştırma sonucunda çocukların ağız ve diş sağlıklarının genel anlamda yetersiz bulunduğunu ifade etti.

Engelli çocukların ağız ve diş sağlığının sağlıklı çocuklara göre bozuk olduğunu anlatan Sarı, şunları kaydetti:

"Çocukların fiziksel engellerine göre ağız ve diş sağlığı bakımları da değişiyor. Görme engelli 14, işitme engelli 141 ve ortopedik engelli 15 olmak üzere 3 ana grup altında değerlendirdik. Ağız temizliği yönünden işitme engelli çocukların en iyi, görme engelli çocukların iyi, ortopedik engelli çocukların en kötü skorları verdiklerini belirledik. Araştırmada engelli çocukların engellerine göre diş bakımını yapmalarında zorlandıklarını belirledik. Özellikle ortopedik engelli çocukların ağız ve diş temizliğini yaparken zorlandığını, bu nedenle de diş çürüklerinin fazla olduğunu gözlemledik."

Bu konuda alınması gereken koruyucu önlemlerin önem taşıdığına dikkati çeken Sarı, "Diş sağlığının önemi ve gerekliliğinin belirtilmesi toplumun bilinçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Fiziksel engelli çocukların ağız ve diş sağlığı tedavileri için doğru beslenme kadar anne ve babalarının eğitimi de önem taşımaktadır. Bu nedenle toplum olarak daha bilinçli ve duyarlı olmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu ise fiziksel engelli çocukların da ağız ve diş tedavilerinin düzenli olarak yapılmasının önem taşıdığını, ailelerin bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini ifade etti.

09.02.2016 - AA