*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Engellilere Sunulan Hizmetleri!  (Okunma sayısı 1315 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Engellilere Sunulan Hizmetleri!



Yapılan istatistiklere göre ülkemizde süreğen hastalığı veya engeli olan kişiler genel nüfusun yüzde 12.29’unu oluşturmaktadır. Bu oranın yaklaşık % 9.70’şini, süreğen hastalıklar nedeniyle engelli konumuna düşmüş kişilerin oluşturduğunu; kalan, 2.59’luk oranında, Dünya Sağlık Teşkilatı’nın (2001)  tanımına uyan bedensel, zihinsel, görsel, işitme ve konuşma engeli olan grubun teşkil ettiğini görmekteyiz. İşte bu engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin artırılması için başta yerel yönetimler ve belediyeler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının planlı, programlı ve sürdürülebilir hizmetlerle, engelli bireylerimizi buluşturması gerekmektedir. Bu durum Devletin sosyal devlet olması gereğidir. Kuşkusuz bu adanda en büyük sorumluk diğer devlet kurumlarının yanında belediyelere düşmektedir. Bu nedenle 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 30 büyükşehir Belediyesine, Engelli Hizmet Birimleri açma zorunluluğu getirmiştir.

Engelliler sitesi olarak Büyükşehir Belediyelerinin engelli vatandaşlarımıza sunmuş olduğu hizmetleri halkımıza duyurmaya devam ediyoruz. Amacımız engelli kardeşlerimiz ve ailelerini, sunulan hizmetlerden haberdar etmek ve tüm belediyelerimizin bu hizmetleri artırarak sürdürmelerini teşvik etmektir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Birimi

Belediye sınırları içerisinde ikamet eden ve tam teşekküllü bir hastaneden, Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile %40 ve üzeri vücut fonksiyon kaybı olduğunu belgeleyen, görme, işitme-konuşma, ortopedik ve zihinsel engelliler ile ruhsal veya süreğen rahatsızlığı olan bütün engellilere hizmet vermektedir.

Verilen Hizmetler

Ankara ili mücavir alanları içinde yaşayan tüm engelli vatandaşlara ulaşmayı ve onların; sosyal, kültürel, sağlık, eğitim ve ekonomik bakımdan desteklenmesi, problemlerinin çözümünde engelli birey ve ailesine rehberlik edilmesi ve her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasını amaç edinen birimin sunduğu hizmetleri sıralayacak olursak:

- Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri

Merkeze şahsen veya telefonla müracaat eden engellilere, Sosyal Hizmet Uzmanları tarafından hizmetler hakkında bilgilendirme yapılarak ilgililer hizmet alacağı birime yönlendirilmekte ve verilen hizmetin takibi yapılarak, sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

- Psikolojik Destek Hizmetleri

Merkeze üye olan engelli ve aileleri, klinik psikolog tarafından periyodik olarak evlerinde ziyaret edilmekte ve yaşadığı problemlere (yalnızlık, stres, temel yaşam olayları, topluma uyum problemleri, iletişim çatışmaları, aile problemleri, uyku problemleri) destek sağlamaktadır.

- Sosyal Yardımlar

•Akülü Sandalye

•Tekerlekli Sandalye

•Beyaz Baston

•Hasta Bezi

Akülü Sandalye, Tekerlekli Sandalye  İçin Gereken Evraklar:

•Rapor Fotokopisi

•Fakirlik Belgesi

•1 Adet Fotoğraf

•Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

NOT: Raporlarda “Başhekimlikten aslı gibidir” kaşesi olup, “Tekerlekli Sandalye ya da  Akülü Sandalye kullanması uygundur” ibaresi bulunması gerekmektedir.

- Sağlık Hizmetleri

Görev yapan doktor ve hemşireler, merkeze üye engellileri, evlerinde ziyaret ederek genel sağlık kontrollerini yapmaktadırlar. Ayrıca şikâyetleri dinlenen engelli bireyler, gerekli görüldüğünde hastanelerin ilgili birimlerine yönlendirilmekte, kendilerine ve yakınlarına danışman hekimlik hizmeti verilmektedir. Sosyal güvencesi olmayan üyelere yılda bir kez Belediye Hastanesi’nde genel sağlık kontrolü yaptırılmaktadır.

- Eğitim Destek Hizmetleri

•Eğitim Yardımı

•Çanta Kırtasiye Yardımı

•Destek Kursları

•Beltek Kursları (Belediye teknik eğitim kursu)

•MEB Engelli Okullarına yemek, Forma ve Beden Eğitimi Araç Gereçlerinin Temini

•Spor Kulüpleri Malzeme Temini

- Sosyal - Kültürel Hizmetler

Engellinin topluma, toplumun engelliye bakış açısını daha duyarlı hale getirmek amacı ile Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı sosyal hizmet birimleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve okullarla ortaklaşa piknik, gezi programları, özel gün kutlamaları, eğlence ve konser programları, panel, konferans, söyleşi programları düzenlemekte, yol, yemek ve gezi ücretleri Belediyece karşılanarak yılda bir kez belli sayıdaki üyelere tatil imkânı sağlanmaktadır.

- Ulaşım Hizmetleri

Ortopedik engellilere kent içi ve hastane ulaşımları için asansörlü araçlarımızla hizmet verilmektedir. Bu hizmetlerden faydalanmak isteyen merkez üyeleri, randevu aldıkları takdirde belirttikleri saatte evlerinden alınarak gidecekleri hastaneye bırakılmakta ve dönüş saatlerinde de hastaneden alınarak evlerine götürülmektedir.

- Ekonomik Destek Hizmetleri

*Gıda Yardımı

*Yakacak Yardımı ( kömür )

*Giysi Yardımı ( bot - kaban )

*Simit Camekânı

- Temizlik ve Bakım Hizmeti

Belediye temizlik ekipleri tarafından periyodik olarak üyelerin evlerine gidilerek, evin genel temizliği yapılmaktadır. Müstakil evde oturanların bahçe düzenleme ve bakımları da merkez ekipleri tarafından gerçekleştirmektedir.

Üyelerin talebi halinde çamaşırları, perdeleri ve nevresimleri yıkanıp ütülenir. Bakıma muhtaç ve kimsesi olmayan üyelerin talepleri halinde, malzemeleri kendilerine ait olmak üzere, haftada bir gün en az üç çeşit yemek pişirilmekte ve bulaşıkları yıkanmaktadır. Ciddi sağlık sorunları olan, yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç üyelerin beden temizliği ve kişisel bakımları da periyodik olarak yapılmaktadır.

- Ev İçi Tamiratı Hizmeti

Elektrik ve su tesisatı tamiratları, marangozluk ile boya, badana vb. işlerine yönelik hizmetler verilmektedir. Üyelerin evinde onarımı mümkün olmayan ve dışarıda tamir ettirilmesi gereken cihaz veya eşyaların tamiratı, ücretleri üyeler tarafından ödenmek kaydıyla merkezce yapılmaktadır.

- Acil Yardım Hizmeti

Acil durumlarda ( su basması, yangın, tüp patlaması, doğal gaz kaçağı, çatı akması vb.) üyelere gereken yardımlar yapılmaktadır.

Yardıma muhtaç durumda olan üyelere ise kendilerinin veya yakınlarının talepleri halinde, mesai saatleri içerisinde kurum ambulansı ile en yakın sağlık kurumuna götürülerek tedavi edilmeleri sağlanmaktadır.

Hizmet alan üyelerin vefatı halinde, adli tıp, morg ve gasil işlemlerinin yürütülmesine yardımcı olunmakta, cenaze aracı temini ve defin işlemleri yapılmaktadır.

Kimsesiz ve muhtaç üyelerin vefatından sonra, dua ve mevlit gibi dini vecibelerinin yerine getirilmesine yardımcı olunmaktadır.

Engelli Vatandaşların Hizmetlerden Yararlanma Koşulları

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kurumsal web sitesinden yaptığı duyuruya göre, Ankara ili mücavir alan sınırları içinde ikamet eden %40 ve üzeri engelli olan vatandaşların merkeze: Şahsen, birinci dereceden akrabaları aracılıyla veya telefonla başvurabileceklerini, Merkeze gelmekte güçlük çeken engellilerin evlerine gidilip hizmetlerden yararlanmasının sağlandığını, merkez üyeliği için engelli bireyin veya yakınının beyanının gerektiğini belirtmişlerdir.

Ücretsiz yararlanma

Ekonomik durumu yetersiz, geliri olmayan ya da asgari ücretin altında bir gelire sahip olan merkez üyelerinin, bütün hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilecekleri vurgulanmıştır.

30.03.2016 - engellilersitesi.com