*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: CHP Milletvekili Kuyucuoğlu Otizme İlişkin Araştırma Önergesi Verdi  (Okunma sayısı 1344 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
CHP Milletvekili Kuyucuoğlu Otizme İlişkin Araştırma Önergesi Verdi



CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, ülkemizde yaşayan otizmli çocukların ve ailelerin yaşadıkları sıkıntıların araştırılması ve çözüm bulunabilmesi amacıyla, TBMM'de bir komisyon kurulması için Araştırma Önergesi verdi.

Kuyucuoğlu'nun önergesi şöyle:

Bilindiği gibi her yıl 2 Nisan günü Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” ve Nisan ayı da "Farkındalık Ayı" olarak ilan edilmiştir. Her yıl bu konuda birçok etkinlik düzenlenmesine ve açıklamalar yapılmasına rağmen maalesef ülkemizde yeterli derecede bir farkındalık oluşmadığı görülmektedir.

Ülkemizde "Otizm Spektrum Bozukluğu" (OSB) olarak bilinen 500.000 civarında toplam birey ve 150.000 civarında 0-14 yaş arası çocuk bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu sayının tahminlerin ötesine geçerek ciddi bir araştırmayla tespit edilmesine de ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkemizde 2 Nisan 2013 yılında "Otizm Eylem Planı" açıklanmıştır. Bu eylem planının amacı;

Farkındalık çalışmaları ve kurumlar arası İşbirliği,

Erken tanı, tedavi ve müdahale zincirinin kurulması,

Ailelere yönelik hizmetlerin geliştirilmesi, eğitsel değerlendirme, özel eğitim, destek eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesi,

İstihdam süreçleri ve çalışma hayatı,

İnsan kaynakları ve fiziksel çevre düzenlemeleri,

Sosyal hizmet, sosyal yardım ve toplumsal yaşama katılım olarak açıklanmıştır.

Uygulandığı takdirde güzel sonuçlar doğurabilecek olan bu eylem planı, sadece bir taslak olmaktan ibaret kalmış gibi görünmektedir. Çocukları OSB'li olan ailelerin, 2013 yılında dönemin Başbakanı ile yaptıkları görüşmede sorunların çözüleceği sözü verilmiş fakat bu güne kadar ciddi bir ilerleme kaydedilmemiştir. Günümüzde 68 çocukta bir gibi yüksek bir orana ulaşan otizm riski, özellikle otizmli çocukların, sağlık, eğitim, meslek edinimi ve bakımları gibi konulardaki ayrımcılık ve hak ihlallerinin araştırılması hususunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi bir Araştırma Komisyonu kurarak yıllardır ihmal edilen bu konuların çözümünde öncü olmalıdır. Başbakanımızın eşi Sayın Sare DAVUTOĞLU, New York'ta katıldığı bir otizm toplantısında ülkemizin otizm için örnek bir ülke olduğunu söylemiştir. Fakat ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarımızın açıklamalarına ve uygulamalara baktığımızda gerçeklerin pek de öyle olmadığı görülmektedir. Otizm konusunda Sayın Başbakanımızın eşinin söylediği gibi örnek bir ülke olmak için TBMM üzerine düşeni yapmalı ve çaba göstermelidir. Öncelikle üç yıl önce açıklanan Otizm Eylem Planı'nın bir an önce hayata geçirilmesi konusunda ilgili kurumlarla temasa geçilmelidir. Toplumsal bilinçlendirme ve sorunlara çözüm odaklı adımlar atılması için STK'ların ve ailelerin görüşlerine başvurulmalı, kurulacak bir komisyon, bütün görüş ve önerileri aldıktan sonra bunların hayata geçirilmesi için yönlendirici ve zorlayıcı olmalıdır. Yani STK'ların da talepleri olduğu gibi açıklanan Otizm Eylem Planının devlet politikası haline getirilmesi sağlanmalıdır. Otizmli çocukların en temel sorunu eğitimdir. Aileler en çok sorunu bu konuda yaşamaktadır. Eğitim sisteminde bazı uyarlamalar yapılmadan, farklı gruptaki ve özellikteki her bireyin eğitimden yararlanabilmesi mümkün olamamaktadır. Bu konuda özel gereksinimli bireylerin normal eğitim okullarındaki sınıflarda kaynaştırma eğitimi almalarının her anlamda alt yapısı oluşturulmalıdır. Kaynaştırma eğitimi; “Özel gereksinimli bireylerin, toplumun bir üyesi olabilmesini sağlamak için gerekli destek ve hizmetlerin sağlanarak, en uygun ve erken dönemde, en az kısıtlayıcı eğitim ortamlarında eğitim görmesi" olarak tanımlanmaktadır.

Ayrıca oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurullarında görev alanların yeterlilikleri mutlaka araştırılmalı ve bu konuda en doğru testleri ve değerlendirmeleri yapabilecek akademik ve mesleki yeterliliğe sahip (eğitim programcısı, odyolog, psikolog, psikometrist, sosyal çalışmacı, dil ve konuşma terapisti, fizyoterapist, uzman hekim) kişilerin seçilmesi önemlidir.

Otizmli çocuklarımızın geleceğe hazırlanmaları ve yaşadıkları hak ihlallerinin araştırılması amacıyla, Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

31.03.2016 - Vişne Haber Ajansı