*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: YAŞASIN! EVDEKİ KEDİNİN GİTMESİ GEREKMİYOR!  (Okunma sayısı 1683 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
YAŞASIN! EVDEKİ KEDİNİN GİTMESİ GEREKMİYOR!
« : 14 Temmuz 2009, 23:57:15 »


09.07.09 - Alerjik hastalıklar, çağımızın en önemli hastalıklarından biridir. Toplumda yaklaşık her beş kişiden birinin alerjik olması önemini bir kat daha artırmaktadır. Başta astım olmak üzere; alerjik nezle (saman nezlesi), alerjik göz nezlesi, egzema, kurdeşen gibi deri alerjileri, besin alerjileri, ilaç alerjileri gibi çeşitli hastalıkları oluşturur.

 

Bilimin her dalında olduğu gibi alerjide hastalığı önleme çabaları sürmektedir. Bu amaçla araştırmalar, çalışmalarla  alerjiye çözüm aranmaktadır. Ülkemizde de bu çabalar, tüm  gelişmiş dünya ülkeleri ile eşit düzeyde sürmektedir.  Ülkeler arası bilgi alışverişinin yapılabildiği kongreler, toplantılar, ülkemizde de doktorlarımızın bilgilerini güncellemesini sağlamaktadır. Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nin her yıl düzenlediği  ve Uluslar arası bilim adamlarının da katıldığı kongrenin 17.si, bu yıl da 3-7 Kasım 2009’da Antalya’da yapılacaktır. Korunma önlemleri ve bu konudaki bilimsel gelişmeler, bu kongrede ayrıntılı tartışılacaktır.

 

Ailesinde alerjik hastalığa sahip olan bireyler; alerjiye yatkın, riski yüksek  bireylerdir. Özellikle korunmaları gerekir. Bu riski taşıyan bebek daha doğmadan korunma önlemleri başlamalıdır.

 

-Annenin, gebelikten itibaren sigara içmemesi  artık iyice bilinmektedir. Ancak  sadece annenin korunması yetmez;  bebek doğduktan sonra evin hiçbir odasında, hiçbir zaman sigara içilmemelidir.

 

-Bilimsel araştırmaların bulduğu bir gerçek var; Henüz bebek doğmadan önceden beri evde yaşayan evcil hayvanlar, bebekte allerji riskini artırmıyor. Korunma adına o çok sevilen evcil hayvanları evden göndermek zorunda değiliz.  Ancak bebek doğduktan sonra eve yeni hayvan alınmamalıdır.

 

-Anne sütü, en az 6 ay tek başına verilmeli, özellikle katı gıdalara başlamak, allerji potansiyeli olan gıdaları geç başlamak gerekir.

 

-Bebeğin ilk aylardaki aşırı gaz, kabızlık, ishal, deri döküntüsü gibi şikayetlerinin altında  allerji olabileceği akla gelmelidir.  Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde bile annenin yediği gıdalarla bu şikayetlerin ilişkili olabilir. Bu durumdan  şüphelenince, bebek hemen doktora götürüp alerjik yönden araştırılmalıdır. Önlemler alınarak hastalık oluşması önlenebilir.

 

- Ailede allerji öyküsü olan daha büyük çocuklarda ve  yetişkinlerde de alerjik durum belirlenip, daha hastalık yapmadan sakınma önlemleri alınmalıdır. O zaman aslında alerjik bünyeye sahip olan bireyde, belki hiçbir zaman  hastalık ortaya çıkmayacaktır.

 

-Sık tekrarlayan öksürüklerin altında allerji olabileceği düşünülmelidir. Tekrar tekrar antibiyotik vererek zaman kaybetmeden erken teşhis ve korunma ile; hastalık başlamış bile olsa ilerlemeden durdurulabilir.

 

Prof. Dr. Mehmet Reha Cengizlier

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Pediatrik Allerji Dalı Başkanı