*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Üniversite Hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na Geçiyor  (Okunma sayısı 1385 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Üniversite Hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na Geçiyor



Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi hastaneleri maddi sıkıntılarla boğuşuyor. Fakültenin eski ve mevcut hekimleri devletin ödenek kısıtlamasını, hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanmak istemesinden kaynaklandığını ileri sürüyor.

İstanbul'un iki dev hastanesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Çapa Tıp Fakültesi maddi zorluklar ile boğuşuyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin 200 milyon, Çapa Tıp Fakültesi'nin ise 450 milyon lira borcu olduğu iddia ediliyor. Devlet hazinesinden hastaneye ödenek aktarılmaması sonucu üniversite hastanelerinin hekimleri dahi farklı kurumlara yönelmek zorunda kalıyor.

MECBUR TUTULDU

Finansal açıdan zor durumda olan hastanelerin hazırlanan yasa tasarısıyla birlikte hem Sağlık Bakanlığı'na bağlanması hem de üniversite hastanesinden normal hastane statüsüne geçmesi bekleniyor. Üniversite hastaneleri yasanın uygulamaya geçmesinin ardından kapasite artıracak. Acıbadem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaşanan sıkıntılara daha fazla tahammül edemediği için ayrıldığını söyledi. Tutluoğlu, devletin sağladığı ödeneklerin kesintiye uğramasının bilinçli olarak yapıldığını iddia ederek, ''Hastaneleri Sağlık Bakanlığına bağlı hale getirmek istiyorlar. Bu sebeple de maddi açıdan sıkıntıya sokarak bunu mecburi bir hale getiriyorlar. Üniversite hastaneleri de daha fazla ayakta duramayarak artık Sağlık Bakanlığına bağlanma ihtimaline sıcak bakmaya başlandı'' dedi. Tutluoğlu, üniversite hastanelerinde yaşanan sıkıntılara ilişkin cihaz alınamadığını, hastaların harcamalarını kendi ceplerinden ödediklerini belirtti. Öte yandan Tutluoğlu, fakülte arsalarının çok pahalı olduğunu ve yabancı menşeli firmalara satılmak istendiğini de sözlerine ekledi.

SIKINTILAR KASTİ

Önümüzdeki dönemde inşa ettikleri hastanelerini hizmete açacak olan, Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Kıyak ise, Tutluoğlu'nun görüşünü savunarak, üniversite hastanelerinde yaşanan ödenek yetersizliğine ilişkin olarak bu durumun tamamen hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması için kasti olarak maddi sıkıntıya sokulduğunu ileri sürdü.

SGK FATURASI KESMİYORLAR

Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Başkanı Ahmet Özdemir ise, üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığına bağlanmasında fayda olacağını söyleyerek, ''Daha önce sağlık hizmetleri nasıl tek çatı altında toplandıysa yine toplanmalı. Çünkü üniversite hastaneleri kötü yönetiliyor'' ifadelerini kullandı. Üniversite hastanelerinde personel maaşları genel bütçeden karşılanırken, geri kalan ödemeler ise döner sermaye ile karşılanıyor. Özdemir, üniversite hastanelerinde ödenek yetersizliği gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyerek, ''Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) bir ameliyat için 1500 lira ödenek sağlıyorsa geri kalan ödeme hastane yönetimine kalıyor. Haliyle hastaneler de bu duruma sıcak bakmıyor ve hasta farklı kurumlara yönlendiriliyor. Ayrıca, yapılmış olan sağlık hizmetinin kaydı hastane tarafından yapılmıyor haliyle hastane yönetimi SGK'ya fatura kesemiyor. Bunu da ödenek yetersizliği olarak yansıtıyorlar'' ifadelerini kullandı.

YÖNETSEL REFORM YOK

Öte yandan, üniversite hastanelerine ilişkin henüz yönetsel bir reform yapılmadığını ama bunun gerekli olduğunu söyleyen Özdemir, ''Hastanelerde çok merkezli laboratuvar kullanılıyor. Bu laboratuvarların maliyeti çok fazla, bunun tek merkezli olması gerek ama bu hastane yönetiminin işine gelmez. Çünkü tek merkezli laboratuvarda tek ihale olacak ama çok merkezli laboratuvarlarda ihaleye katılan sayısı da çoğalıyor ve bunun üzerinden yönetim para kazanıyor" dedi.

GİDER YÜKÜ ARTIŞININ SEBEPLERİ

Artan personel harcamaları,

Tıp Fakültesine özel dünya ve Türkiye'de ortalama yüzde 20 ile 30 arası değişen eğitim harcaması,

Yatırım, onarım ve bakımlarının artan maliyeti ile araştırmaların döner sermayeden ödenmesi,

Yeni maliyet kalemlerinin ortaya çıkışı (Tıbbi atık imhası, hasta veya yatak başı standartları vb.),

Mal ve hizmet tedarikçilerine her geçen yıl artan oranda borçlanma

Artan bu borç yükünün getirdiği ilaç ve malzeme alımlarında pahalıya tedarik süreci

UYGULANAN ÇÖZÜMLER

Üniversite hastaneleri SGK ödemeleri 2008 yılında %5 olan Hazine kesintisi %1'e düşürüldü. Yılda 80 milyon lira ek kaynak oluşturuldu.

Borçlu 22 üniversite hastanesi için 2010-2011 yıllarında 380 milyon lira ek kaynak sağlandı.

''Tam Gün Yasası''nın kalkması sonucu, 2011 yılında üniversite hastaneleri için 40 milyon lira ek kaynak sunuldu.

KANUN HAZIRLANIYOR

Üniversite hastanelerinde çok fazla maddi oyun döndüğünden bahseden Dr. Ahmet Özdemir, ''Hastanelere medikal malzeme satan kişiler zamanında ödeme alamıyor. Hal böyle olunca, enflasyona bağlı olarak onlar da fiyatları artırıyorlar. Daha önce bu borçlar için sistem dışı kaynak yapıldı ancak yönetimin yetersiz kalması sebebiyle aynı rakama tekrar ulaşılıyor. Hastaneler bu artan borç yükünü azaltmak için banka kredisi kullanıyor'' dedi. Dr. Ahmet Özdemir, hazırlanmakta olan yasaya ilişkin olarak, üniversite hastanelerinin normal hastane statüsüne kavuşacağını da sözlerine ekledi.

23.06.2016 - Karar Gazetesi