*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Hawking Murat Google'dan Burs Almaya Hak Kazandı  (Okunma sayısı 1569 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Hawking Murat Google'dan Burs Almaya Hak Kazandı
« : 06 Ekim 2016, 11:22:54 »
Hawking Murat Google'dan Burs Almaya Hak Kazandı



Google'ın Oxford gibi prestijli üniversitelere giden Avrupalı engelli öğrencilere verdiği eğitim bursunu bu yıl Türkiye'den Muratcan Çiçek kazandı. Çiçek, yeni eğitim öğretim yılında 7 bin Euro burs alacağını ve ülkesini temsil etmekten büyük bir gurur duyduğunu söyledi. Onun başarı hikâyesini Hürriyet 2 Aralık 2013'te 'Hawking Murat' başlığıyla manşetine taşımıştı.

Özyeğin Üniversitesi bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisi, spastik engelli Muratcan Çiçek, Google'ın bilgisayar bilimleri alanında eğitim alan engellilere 2009'dan beri verdiği, 7 bin Euro değerindeki eğitim bursunu almaya hak kazandı.

DÜNYANIN LİDER ÜNİVERSİTELERİNDEN SEÇİLİYOR

Avrupa'da bilgisayar bilimleri alanlarında eğitim gören başvuru sahipleri; akademik performans, liderlik becerisi ve alana gösterdikleri tutkuya göre değerlendiriliyor. Burs, her yıl 9-10 kişiye veriliyor ve bu öğrencilerin çoğu Oxford gibi dünyanın lider üniversitelerinden seçiliyor.

BİLGİSAYARI GÖZLERİYLE KULLANIYOR

Doğduğu günden beri ellerini ve ayaklarını kullanamayan ve konuşma güçlüğü çeken Muratcan Çiçek, dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking gibi özel donanımlı bilgisayarını göz hareketleri yardımıyla kullanarak çalışmalarını sürdürüyor. Hürriyet Eğitim Müdürü Nuran Çakmakçı 2013'te yaptığı röportajla Çiçek'in okuma azmini, tüm sınıfları birincilikle bitirdiğini, tek başına iki dil öğrendiğini, katıldığı bilgisayar oyunları yazılımı yarışmasında birinci olunca Özyeğin Üniversitesi'nden yüzde 100 burs kazandığını gündeme taşımıştı.

EN BÜYÜK HEDEFİ GOOGLE YA DA APPLE'DA ÇALIŞMAK

2013'teki röportajında "En büyük hedefim ileride Google ya da Apple'da çalışmak" diyen Çiçek, buna biraz daha yaklaştı. Başarılı öğrenci, geçen yıl ABD Oregon Devlet Üniversitesi'nde değişim programına katıldı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Stanford Üniversitesi'ne başvuru yapmayı planlıyor.

BURS İÇİN BAŞVURUYU KAÇIRDIM

Muratcan Çiçek burs için başvuru belgesini Google'a zamanında iletemediğini belirterek, kabul edilmesinde şans faktörüne vurgu yapıyor. Çiçek, "Gerekli formu başvuru için verilen sürenin son saatlerinde bitirebildim. Çünkü başvuru süreci tam benim değişim öğrencisi olarak Amerika'ya gideceğim zamana denk gelmişti. Yurtdışına ilk defa uzun süreli olarak çıkacaktım ve çok fazla detayla ilgilenmem gerekiyordu, araya kendi okulumun sınav haftası da girmişti. Nihayet ABD'de yılbaşına saatler kala başvuru formunu bitirdim. Fakat burs programı Avrupa içindi ve saat farkından dolayı başvurum sistemde asılı kalmıştı. Birkaç hafta sonra bana başvuru için ikinci bir şans tanıdılar" diyor.

ÜLKEMİ TEMSİL ETMEKTEN GURUR DUYUYORUM

Çiçek, bursu dünyanın önde gelen üniversitelerindeki öğrencilerin aldığını ve bu yıl Türkiye'yi temsil etmekten dolayı gurur duyduğunu belirterek, şunları söylüyor:

"Burs Avrupa'da yedi yıldır veriliyor. Google, bursu kazananların isimlerini kendi internet sayfasında duyururken öğrencilerin üniversiteleri ile ülkelerini de belirtiyor. Bursu daha önce kazanan öğrencilerin neredeyse hepsi Avrupa'nın en iyi üniversitelerinden. Hatta bu yıl bursu ben dahil 9 öğrenci kazandı, bunlardan ikisi Oxford Üniversitesi'nden. Bu bursu almaya hak kazanan ilk Türk öğrenci ben oldum. Aslında Google bu burs ile Avrupa'daki hangi ülkelerin, üniversitelerin engelli öğrencilerine daha sağlıklı bir eğitim ortamı sağlayıp onları başarıya taşıdıklarını da belirlemiş oluyor. Bu açıdan bursu kazanarak okulumun ve ülkemin adını temsil etmiş oluyorum. Bu da benim en büyük gurur kaynağım."

MURATCAN'DAN ENGELLİLERE ÇAĞRI

Muratcan, kendi blogunda yazdığı yazıda, bursa başvuru sürecini ve kabul mektubuyla yaşadığı hisleri anlatırken, kendisi gibi engelli olan arkadaşlarına şunları söylüyor: "En azından bir kişiye pozitif örnek olup onu çalışmaya teşvik edebilirsem asıl ödülümü o zaman almış olacağım. Arkadaşlar, engelli olun olmayan konu o değil, lütfen duvarlardaki afişleri, size gelen e-postaları daha dikkatli okuyun, katılabileceğiniz tüm yarışmalara başvurun, hiçbirini küçümsemeyin. Aklınıza bir fikir geldiğinde hemen onu kâğıt kaleme dökün, raporlaştırıp ilgilenebilecek herkese gönderin, kimseyi tanımıyorsanız bile e-posta ile veya Twitter'dan bir şekilde ilgilenebilecek insanlar bulup onlara ulaştırın. CEO, devlet başkanı, kim olursa olsun doğru cümleleri kurduğunuzda size mutlaka vakit ayıracaktırlar, güvenin bana. "

SPASTİK ENGELLİLER, ZİHİNSEL ENGELLİ DEĞİLDİR

Serebral Palsi (Cerebral Palsy) yani Beyin Felci geçirmiş kişilere spastik adı veriliyor. Bu hastalığı geçiren kimseler ve halk arasında "spastik" olarak bilinen kişiler, zihinsel engelli değillerdir. Hastanın zeka düzeyiyle ilgili olmayan bu hastalıkta beyin ile vücuda giden sinyallerin tam olmaması nedeniyle istem dışı hareketler ortaya çıkmaktadır. Konuşurken kasılırlar, kekelerler, yüzleri çeşitli ifadelere bürünür bu nedenle onları tanımayan kişiler tarafından zihinsel engelli muamelesi görmektedirler. Spastiklik, bir akıl hastalığı veya zeka geriliği değil; sinir sistemi ve dolayısıyla kasların düzgün çalışmamasından ortaya çıkmaktadır.

02.10.2016 – Hürriyet