*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: HER AİLENİN AFET PLANININ OLMASI GEREKİR  (Okunma sayısı 1535 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
HER AİLENİN AFET PLANININ OLMASI GEREKİR
« : 01 Ekim 2009, 20:55:21 »


30.09.09 - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, Türkiye'nin düzensiz kentleşme ve iklim değişikliği nedeniyle sel riski altında olduğunu belirterek, "Her ailenin bir afet planının olması gerekir" dedi.

 

Sel felaketine karşı vatandaşların nasıl hazırlanmaları gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Prof. Dr. Akdur, "Su basma riski olan yerlerdeki her ailenin bir sel planı olmalıdır. Aile içinde sel konusu özel olarak konuşulmalı ve evlerinin sel basma olasılığı değerlendirilmelidir. Şayet evi sel basma olasılığı var ise mutlaka bir aile sel planı yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Akdur'a göre ailelerin afet planında ayrıntılı olarak cevaplaması gereken sorular şöyle yer alıyor:

-Sel gelmesi halinde evi suyun nasıl dolduracağı ve buna karşı olası kaçma kurtulma yolları nerelerdir?

-Fırsat var ise, evden çıkarken aile yanına hangi eşya ve belgeleri alacak?

-Evden çıkerken elektrik, gaz ve su vanalarını kim, nasıl kapatacak?

-Aile nasıl ve nerede bir araya gelecektir? Aile toplanma bölgesi neresidir?

-Engelliler, yaşlılar, hastalar, çocuklar nasıl ve kimler tarafından uzaklaştırılacak?

-Sel sırsında dışarıda olan aile fertleri ile özellikle çocuklarla nasıl haberleşilecek, nerede buluşulacak, okuldaki çocuklar ne yapacak?

 

AİLE DEPREM PLANI

Önemli fay hatları üzerinde bulunan Türkiye'nin her 1.5 yılda bir hasarlı ve her 10 yılda bir büyük sayıda ölümün olduğu depremler yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Akdur, "Her ailenin bir deprem planı olmalıdır" dedi. Ailelerin deprem konusunu da özel olarak konuşmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Akdur, bu plan için de ailelerin cevaplandıracağı soruları şöyle sıraladı:

 

-Depremde oturulan binanın sarsıntı karşısındaki olası tavrı ne olacaktır? Şayet hasar görür yada yıkılır ise, yaşam alanı bırakacak olası yerler nerelerdir? Elektrik, havagazı, su

vana yerlerinin neresi olduğu ve bunların nasıl kapatılacağı incelenerek aileler tarafından bilinecek.

-Yer sarsıntısı başladığında, evdeki aile bireyleri ne yapacak, her biri evin neresinde ve nasıl afet pozisyonu alacak ve sarsıntının geçmesi nasıl beklenecek?

-Sarsıntıdan sonra nasıl toparlanılacak? Vanaları kim kapatacak? Aile yanına neler alacak ve evi terk ettikten sonra nerede toplanacak ve konuşlanacak?

-Evde yardıma muhtaç çocuk yaşlı, hasta ve engelli var ise bunları kim ve nasıl olası yaşam alanlarına taşıyacak, sarsıntıdan sonra nasıl dışarı çıkarılacak ve aile toplanma yerine götürülecek? Aile toplanma bölgesi neresidir?

-Evde hayVan var ise kim ilgilenecek?

-Zemin kat veya müstakil evler gibi sokağa çıkılabilecek bir evde yaşanıyor ise, yer sarsıntısı sırasında sokağa çıkan aile fertleri nerede toplanacak?

-Sarsıntı sırasında çocuklar okulda, ebeveyn işte ve aile kente dağılmış ise, birbirleriyle nasıl haberleşecek ve nerede toplanacaklar? Özellikle aile küçük çocuklarla nerede ve nasıl buluşacak? >ANKA