*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: YARATICI KALKINMA FİKİRLERİ YARIŞMASI BAŞLIYOR  (Okunma sayısı 3083 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
YARATICI KALKINMA FİKİRLERİ YARIŞMASI BAŞLIYOR
« : 30 Nisan 2009, 07:29:41 »


28.04.09 -  'Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması', Dünya Bankaşı'nın yönettiği rekabetçi hibe programı 1998'den beri, 54 milyon dolar değerinde fonu 1000'den fazla küresel, bölgesel veya ülkesel projeyi finanse etmek için kullanılıyor.

 

Yarışmanın hedefi, bu özelliklerde iklim değişikliklerine uyumu sağlayacak 20-25 projenin hayata geçirilmesi. Özellikle fakir ülkelerde iklim değişimi kuraklık, sel, nehir tasmaları, tropik kasırgalar seklinde insanların hayatını birebir tehlikeye atacak. Gelir düzeyi düşük, kurumsal kapasitesi yetersiz ve en büyük gelir kaynağının tarım olduğu ekonomilerde iklim değişikliğine hazırlanmamak, hayatta kalma mücadelesini çok daha çetrefilli hale getirecek. Böyle ülkeler için tasarlanan projelerin kalkınma planlaması ve iklim değişikliğine karsı direncin artırıldığı projeler olması gerekli.

 

Proje başına 200 bin dolara kadar hibe verilebilmekte. Yarışmaya, üç alt gruptan biri adı altında katılmak gerekiyor:

 

1. Yerli halk topluluklarının iklim risklerine karsı dayanıklılığı

Dünya üzerinde 250 milyon yerli halk yaşamakta. Kültürlerini ve benliklerini yaşadıkları kara parçası ve doğal kaynaklardan alıyorlar. Bu toprakların yüzde 22'si, dünyadaki doğal kaynakların ve ormanların olduğu yerler. Çöl, tropik orman, dağlık bölge ve kıyı şeritlerinde yasayan yerliler, iklim değişikliğinin etkilerini şimdiden hissetmekteler.

 

Doğayla çok içice olan bu insanlar, değişime kısa zamanda adapte olabilirler. Ancak, onların doğa, tarım, arazi yönetimi üzerine zengin geleneksel bilgilerini inovatif çözümlerle birleştiren projeler bu süreci daha da kısaltabilir. Bu projelerin gençleri ve kadınları kalkınmanın içine katması, topluluklarının daha hızlı ilerlemesini ve değişime ayak uydurmasını sağlar.


Projelerin cevaplaması gereken soruları;

- Tarım, arazi, doğal kaynaklar, iklim değişiminden nasıl korunabilir?
- Etkileri nasıl en aza indirgenir?
- Adaptasyon ve iletişim nasıl gerçekleştirilebilir?
İngilizce, Fransızca veya ispanyolca dilinde başvurular kabul edilir.


2. Çoklu fayda ile iklim riski yönetimi

Fakir toplumların iklim riskleriyle mücadele kapasitesi zayıftır.
iklimdeki değişkenlikler ve zorlayıcı hava şartlarında bile zorluk çekerler. Bu dış etkenler, kadınlar, çocuklar, yaslılar ve engelliler gibi dezavantajlı grupların sosyo-ekonomik esitsizlikleriyle de birleşince sıkıntılar çoğalır. Geleceğin iklim değişikliklerinin daha büyük.etkiler göstereceği öngörüldüğüne göre, toplulukların şartlara adaptasyonlarının geliştirilmesi gerekmektedir.


Bu iklim değişimi adaptasyonunun içine, fakirlikle mücadele, biyolojik çeşitliliğin korunması ve ekosistemlerin durumunun iyileştirilmesi de girmektedir. Çeşitli sosyal ve çevresel yararların yoksula erişeceği bir risk yönetimi sistemi kurulmalıdır. Maliyeti az stratejilerin iklim riskini yerel düzeyin üzerine çıkarabilmek gerekir. Örneğin, eğitim, bilgi teknolojileri, ticaret, değer zinciri yönetimi ve mikrofinans gibi çözümlerin stratejinin Dlr parçası olması, projenin Miıdüıeüiliıligini garantileyecektir. Başvurular sadece İngilizce kabul edilir.


3. İklim değişikliklerine uyum ve afet riski yönetimi

İklim değişimin doğal felaketlerin sıklığını ve şiddetini negatif yönde etkileyeceği düşünülmektedir. Su ana kadar, doğal felaketler milyonlarca insanın canını almış ve çevreyi tahrip etmiştir. Yılların kalkınma uğraşları bir anda yok olmuş, kurtarma ve yeniden inşa etme çalışmaları milyarlarca dolara mal olmuştur. Yoksul olan insanların daha yoksul olmasına açlık sınırında savaş vermeye itmiştir. Özellikle, kadın, çocuk, yaşlı, engelli gibi dezavantajlı gruplar daha büyük yara almıştır. Afet riski yönetimin amacı, uzun süreli ve sürdürülebilir çabalarını iklim değişimiyle birleştirmektir. Böylelikle, iklim değişimi adaptasyonu ve risk yönetimi hem kırsal, hem de büyük şehirlerde başarıya ulaşabilir. Bu alandaki projelerin, sosyal güvenlik ağlarını veya mikro-sigortaları iklimsel felaket riskine maruz kalabilecek insanları-özellikle de kadın, çocuk, yaslı, engelli gibi dezavantajlı grupları koruyacak çözümler sunması beklenmektedir. Konut ve altyapı inşaatlarının az maliyetli ve iklim değişimi kaynaklı felaketlere dayanıklı olması için teklifler sunulmalıdır. Risk bilgisinin ve uyarılarının yerel topluluklarla paylaşılması için gerekli bilgi işlem altyapısının kurulması çok önemlidir.
Başvurular sadece İngilizce kabul edilir.


Kimler başvurabilir?
Projenin gerçekleştirileceği ülkede yerleşik sivil toplum kuruluşları, sivil toplum örgütleri, vakıflar, akademik kuruluşlar ve kalkınma kuruluşları ilave ortak olmaksızın başvuruda bulunabilirler. Diğer tüm grupların en az bir yerei örgüt iie ortaklık kurması gerekmektedir.


Nasıl başvurulur?
Tüm proje önerilerin www. developmentmarketplace.org sayfasından online olarak sunulması gerekmekte. Son başvuru tarihi: 18 Mayıs 2009, saat 18:00. Projeler, inovasyon, hedef ve sonuçların ölçümü, proje tasarımı ve organizasyonel kapasite, sürdürülebilirliğe etkisi ve büyüme potansiyeli kategorilerinde değerlendiriliyor.


Dünya Bankası'nın iklim değişikliklerine uyum konulu yarışması, Türkiye için önemli bir fırsat oluşturuyor. Kar amaçlı şirketlerin, vakıfların veya bölgesel kurumların kendi çevrelerine, bölgelerine veya ülke geneline katkıda bulunmak için geliştirecekleri projeleri ile iklim değişikliğine karşı alınan önlemlere örnek oluşturabilecekler. Bu önlemler, Bill Clinton'ın belirttiği gibi, sadece korunmo amaçlı olmayıp, iklim değişikliklerinin yeni sektörlerin yaratılmasına ve is dünyasının güçlü bir parçası olmasına yarayabilir.>Dünya