*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Addison hastalığı  (Okunma sayısı 5026 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Addison hastalığı
« : 10 Nisan 2013, 19:42:06 »


Addison hastalığı

İnsan metabolizmasında hayati önem taşıyan böbreküstü bezleri, her iki böbreğimizin üstünde bulunmakta olan, toplam 5-6 gram büyüklüğünde et parçalarıdır. Bu bezler hayatın devamı için önemli işlevlere sahiptirler. Her iki böbrek bezi de bir laboratuvar gibi çalışır. Ürettikleri damlalar ile ifade edilebilen hormon oranları sayesinde, tüm vücudun aksamadan çalışmasını organize ederler. Cinsel gelişim, şeker metabolizması, hafıza gibi olabildiğince geniş bir yelpazede görevli olan bu bezler heyecanlı, tehlikede yada korku dolu olduğumuz anlarda bile vücudumuzu bulunduğumuz ortama hazırlarlar. Arıza yapan bir uçakta, belki bir çatışmanın ortasında vücudumuzda hayati önem taşıyan beyin, kalp ve akciğer gibi organlarımızı korumak için bu bezler o bölgelere giden kan miktarını artırıp, en sık yaralanabileceğimiz kol ve bacaklara giden kan miktarını azaltmakla bile ilgilenirler.

Böbreğimiz, üç çeşit hormonun üretildiği böbrek üstü bezinin dış kısmı yani adrenal kortex, iki ayrı hormonun üretildiği böbreğin iç kısmı yani adrenal medula’dan oluşur. Androjen-östrojenler ( cinsel gelişim için) , glukokortikoid hormon (şeker metabolizması için) ve mineralokortikoid hormon ( vücudun sodyum-potasyum dengesinin sağlanması için) gibi vücudun vazgeçilmez hormonları bu bezlerde, böbreğin kortex kısmında üretilir.

Bu önemli hormonların vücutta miktarının normalden az olması, diğer bir anlamda böbrek üstü bezlerinin yetersiz çalışması önemli sağlık sorunlarına yol açar. Tansiyon ile de savaşmak lazımdır. Düşük tansiyon tedavisi, eksik hormon tamamlama tedavisine ek olarak hastaya uygulanır. Hastalığın seyrini psikolojik faktörler tetikleyebilir. Addison hastalarına acil durumlarda hidrokortizon desteği yapılışı öğretilmiştir. Addison hastaları genellikle yanlarında acil durum kartları taşırlar. Acil durumlarda kendilerine doğru tedavinin yapılabilmesi için taşıdıkları bu kartlar, etraflarındaki insanlara yardımcı olur. Hasta kartında kullanılacak ilacın ismi ve dozu belirtilmelidir.
Addison hastaları ilaçlarını tertipli ve tavsiye edilen dozda kullanmaya itina göstermelidirler. Şiddetli kusma, vücutta su miktarının artması (ödem) yada aşırı kilo artışları hastalığın sürecini ve tedavisini düzenleyen doktora acilen bildirilmelidir.

mailce.com