*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelliler ‘Navigöz’ ile Güvenle Yol Alacak  (Okunma sayısı 1238 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Görme Engelliler ‘Navigöz’ ile Güvenle Yol Alacak



Sesli komut ve kamera ile çalışan Navigöz sistemiyle görme engelli vatandaş, istediği yere tek başına ve güvenli bir şekilde ulaşabilecek.

Onur Yılmazer (17) ve Kubilay Togaç (17), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) düzenlediği Ortaöğretim Proje Yarışmaları’nda ‘Navigöz’ projesiyle bölge bazında derece alarak 2’nci oldu. 400 projeden sadece 8 projenin sergilenmek için seçildiği yarışmada Togaç ve Yılmazer’in geliştirdikleri gözlük, görme engellilerin hayatını kolaylaştırarak tek başlarına istedikleri yere ulaşabilmelerini sağlıyor. Gözlük üzerinde bulunan kamera sayesinde kullanıcı, çevresindekiler hakkında bilgi alıyor. Program tamamen sesli komutlarla çalışıyor. Görme engelli kullanıcı, tek başına kullanabileceği bu sistemle istediği yere gidebiliyor.

Maltepe Handan Hayrettin Yelkikanat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenim gören Onur Yılmazer ve Kubilay Togaç, görme engellilerin ulaşımını kolaylaştırmak için bir proje geliştirdi. Yılmazer, “Görme engelli, programımızı açıp sesli olarak gitmek istediği yeri söylüyor. Görme engelli kullanıcı için bir rota çıkarılıyor. Kişiye yol tarifi yaparak sesli olarak gitmesi ve dönmesi gereken yerleri söylüyor. Program kamerayla aldığı görüntüleri işliyor ve kullanıcıya karşısındakiler hakkında bilgi veriyor. Örneğin ‘Karşınızda bir kişi var. Karşınızda bir tabela var’ şeklinde kullanıcıya etrafındakiler hakkında bilgi veriyor.” bilgisini veriyor. Programın üç ana kısmı olduğunu belirten Yılmazer, “Navigasyon programını Android tabanlı cep telefonundan alıyoruz. Sonra kullanıcının hedefini sesli olarak alıyoruz. Google firmasının konuşmalarıyla iki konum arasında rota çıkartıyoruz. Kullanıcıya ‘5 metre sonra sola dönün, sağa dönün’ tarzında sesli komutlar veriyoruz. İkinci kısım görüntü algılama. Burada kullanıcının takacağı kameradan görüntü alıyoruz. Bu aldığımız görüntüleri belli algoritmalar kullanarak işliyoruz ve görüntüdeki nesneleri, yazıları ve resimleri buluyoruz.” diyor.

Projelerini geliştirmek istediklerini belirten Kubilay Togaç ise şunları kaydediyor: “Görme engelli derneklere başvurduk. Projemizi onlara da sunacağız. Bu şekilde projemizi geliştirmeyi planlıyoruz. İleride programı daha da geliştirip tüm dünyadaki kullanıcıların kullanabileceği bir hale getirmek istiyoruz.”

Ailelerinin bu süreçte kendilerini yalnız bırakmadıklarını ifade eden ikili, “Ailemiz hayırlı evlat olarak görüyor bizi. Özellikle topluma yararlı bir şeyler yaptığımız için destek aldık. Onların destekleri olmazsa bu kadar ilerleyemezdik. İnsanların dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak istiyoruz. Arkadaşlarımıza çok vakit ayıramıyoruz. Güzel bir sonuç elde edebilmek için bir şeyleri feda etmek zorundayız.” diye konuşuyor.

05.04.2014 - Zaman