*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Nihat Korkmaz Özel Raylı Sandalye Tasarladı  (Okunma sayısı 1364 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Nihat Korkmaz Özel Raylı Sandalye Tasarladı
« : 08 Aralık 2014, 21:47:27 »
Nihat Korkmaz Özel Raylı Sandalye Tasarladı



Antalya'nın Finike İlçesi'nde kuru temizleme işi yapan 43 yaşındaki Nihat Korkmaz, uzun süre ayakta çalışılmasından kaynaklı mesleki hastalıklara karşı özellikle berberler için daha önce ürettiği raylı sandalyenin çapını küçülterek, dar ortamlara uygun hale getirdi.

Ütücü, berber gibi ayakta çalışanlar için özel raylı sandalye tasarlayan Nihat Korkmaz, Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak buluşunu tescil ettirdi. Korkmaz, bir süre önce berberler için ürettiği raylı sandalyenin ebatlarının büyük olması ve dar ortamlarda kullanım zorluğu yaratması nedeniyle yeni bir çalışma başlatarak sandalyeyi tekrar tasarladı. Yeni tasarımını berberlerin taleplerini dikkate alarak üreten Korkmaz, daha az yer kaplayan ve kullanım açısından daha pratik olan sandalye için de Patent Enstitüsü ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurdu.

'AYAKTA DURUP ÜTÜ YAPIYORDUM'

Oturur pozisyonda çalışma rahatlığı sağlayan raylı sandalyeyi hurdacılardan topladığı malzemelerle yaptığını söyleyen Korkmaz, "Raylı sandalyeyi geliştirmeden önce sürekli ayakta durarak ütü yapıyordum. Bu nedenle sağlık sorunları yaşamaya başlamıştım. İşimi oturarak yapmanın çözümünü ararken önce kendim için raylı sandalye yaptım. Sonrasında berberler ve kuaförler için sandalye ürettim. Ancak bulunduğu ortamda geniş yer kaplıyordu. Ben de sandalyeyi yeniden tasarlayarak hem çapını küçülttüm hem de farklı dizayn yaparak kullanım rahatlığı sağladım" dedi.

'1000 LİRAYA MAL ETTİ'

Hareket kabiliyetini sınırlamayan sandalyeyi kaydırma yöntemiyle saç yıkama, saç kesimi, tıraş gibi tüm işlerin yapılabildiğini söyleyen Korkmaz, sandalyenin maliyetinin yaklaşık 1000 TL olduğunu kaydetti. Seri üretimle bu maliyetin daha da düşürülebileceğine değinen Korkmaz, "Bu ürüne bedensel engelli vatandaşların da rağbet göstereceğini düşünüyorum. Sandalyeyi test eden arkadaşlarım da kullanım rahatlığı nedeniyle bu fikrimi destekliyor" diye konuştu.

'AYAKTA DURMADAN İŞ YAPABİLİYORUM'

16 yıldır berberlik yapan Akgül Dağlı ise sürekli ayakta durdukları için mesleğinin zor olduğunu aktardı. Zamanla meslek hastalıklarının ortaya çıktığını belirten Akgül Dağlı, "Zor bir meslek. Sürekli ayakta duruyoruz. Benim de mesleğe başladıktan bir süre sonra bel ve ayak ağrılarım başlamıştı. Bu sandalye çok rahatlattı. Artık ayakta durmadan işlerimi yapabiliyorum" şeklinde konuştu.

11.11.2014 - DHA