*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: "Sessizlerin" Dünyasına Müzik Eşliğinde Giriyorlar  (Okunma sayısı 1553 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
"Sessizlerin" Dünyasına Müzik Eşliğinde Giriyorlar



Şarkıların sözlerini işaret diline çevirerek müzik eşliğinde söyleyen kursiyerler, eğlenirken daha kolay öğrendikleri işaretleri uzun süre hafızalarında tutabiliyor.

İşaret Dili Çevirmen ve Eğiticileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve işaret dili eğitmeni Ayşe Gürbulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada işitme engellilere destek olmak, onlarla diyalog sağlayabilmek isteyen her yaştan birçok kişinin temel işaret dili eğitimlerine ilgi gösterdiğini söyledi.

İşitme engellilerin engelinin işaret dili kullanılarak ortadan kaldırılabildiğini vurgulayan Gürbulak, bu nedenle işaret dili öğrenmenin toplumsal hayatta büyük önem taşıdığını belirtti.

Yaklaşık 4 yıldır işaret dili eğitmenliği yapan Gürbulak, son 2 yıldır eğitimlerde müziği etkin kullanmaya başladığını ifade ederek, "İşitme engelli hayatın birçok alanında problem yaşıyor, sağlıkta, eğitimde... Biz işaret dili olursa problemler çözülür dedik" diye konuştu.

Gürbulak, eğitimlerde kursiyerlerin sevdikleri şarkıları işaret diline çevirdiklerini, sözleri bilinen şarkılar eşliğinde verilen işaret dilinin öğrenmeyi kolaylaştırdığını dile getirdi. Müzik eşliğinde yapılan işaretlerin daha sonra müzik kesildiğinde kolayca yapılabildiğini kaydeden Gürbulak, müziğin harekete geçirdiği duyguların öğrenmeyi kolaylaştırdığını belirtti.

Ayrıca müziğe eşlik ederken beden dilinin de öne çıktığını, bu sayede kursiyerlerin işitme engellilerle iletişimde önemli rol oynayan beden dilini doğru kullanmayı öğrendiğini aktaran Ayşe Gürbulak, bu yöntemle öğrenilen işaretlerin daha uzun sürede hafızada kaldığını belirlediklerini söyledi.

Gürbulak, kursa zaman zaman işitme engellilerin de misafir olarak katıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Hüzünlü bir şarkı söylüyorsun onun gözlerinin dolduğunu görüyorsun, mesela bir ayrılık şarkısıysa o da başında geçen ayrılık hikayesini anlatıyor, eğlenceli şarkıysa sizle beraber dans ediyor, çünkü senin bedenine yansıttığın ritmi alıyor senden. İşaret dili varsa işitme engelli artık engelli değildir, bireydir, her şeyi paylaşabilirsiniz. Duymayan bir insanın müziği algılaması imkansız olarak nitelendirilir, görmeyen bir insanın rengi algılaması gibi. Eğer biz onlarla aynı dili konuşmaya başlarsak, imkansızı bile başarabileceğimizi göstermek istedik."

- "Şarkıyla öğrenebileceğimiz aklıma gelmemişti"

Kursa işitme engelli arkadaşlarıyla diyalog kurabilmek için katıldığını söyleyen Ege Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği öğrencisi İdris Tunç, müzikle işaret dili eğitiminden çok hoşlandığını, öğrenmenin hem eğlenceli hem de kalıcı olduğunu ifade etti.

Kursa gelmeden önce şarkıyla işaret dili öğrenebileceğinin aklına bile gelmediğini kaydeden Tunç, kurs dışında şarkı söylerken de işaret dilini kullanmaya başladığını anlattı.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencisi Gülsinem Ayekin ise herkesin bir engelli adayı olduğuna dikkati çekerek, sağlık çalışanı olarak herkesle iletişim kurabilmesi gerektiğine inandığını için kursa başvurduğunu belirtti. Ayekin, müzikle öğrendikleri işaretlerin daha kalıcı olduğunu vurguladı.

30.12.2014 - AA