*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Suya Yanlış Atlamak Felç Ediyor  (Okunma sayısı 1344 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Suya Yanlış Atlamak Felç Ediyor
« : 08 Ağustos 2015, 20:46:26 »
Suya Yanlış Atlamak Felç Ediyor



Halk arasında balıklama olarak tabir edilen ve sığ sulara yapılan atlayışlar, tüm uyarılara rağmen ciddi sakatlıklarla sonuçlanabiliyor.

Suya yapılan yanlış atlayışlar tehlikeli ve dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden oluyor. Türkiye'de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakasına rastlanıyor. Çoğunlukla 15-25 yaş arası gençlerde görülüyor.

Sığ suya balıklama atlayışların öncelikli olarak boyun kırıklarına sebep olabileceğini belirten Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Önal, bu kırık sonucu omurilikte zedelenme ve ezilme olabileceğini, aynı zamanda başını yere çarpan kişilerde boyun omurgasının zorlanmasına bağlı hasarlar görülebileceğini belirtiyor. “Bu hasar sonucu işlevini kaybeden sinir hücreleri onarılamaz ve vücudun bir kısmında kalıcı felç oluşur. Eğer omuriliğin tamamı zarar görmüşse kişi ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkûm olabilir veya omurilik zedelenmesinin kısmen yaşandığı durumlarda kol ve bacaklarda güç kaybı meydana gelebilir.” diyor.

Duyu ve hareket kaybının yanı sıra iç organlarda da hasarlar olabileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Burcu Önal, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar, idrar tutamama, cilt direncinin azalması nedeniyle basıya bağlı yatak yaralarının oluşumu, immobiliteye bağlı sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları gibi durumların söz konusu olabileceğini söylüyor.

Bu tip kazalarda öncelikle kişiyi, uygun koşullarda en yakın hastaneye ulaştırmak gerekir. Hastanın taşınması esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hastanın düz bir zeminde taşınarak boynunun hareket etmesini engellemektir. Varsa boyunluk takılmalıdır. Bu vakalarda hastada gizli kırıklar olabilir. İlk yardım sırasında bu ihtimaller göz önünde bulundurularak yaralıya özenle müdahale edilmelidir. Yanlış bir ilk yardım uygulaması, dönüşü olmayan sakatlıkların oluşumuna sebep olacaktır. Uzman hekim gözetiminde hastaya gereken cerrahi ve medikal tedaviler yapıldıktan sonra, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci uygulanmaya başlanacaktır.

06.08.2015 - Zaman