*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kekemelik Çözümsüz Bir Bozukluk Değil  (Okunma sayısı 1392 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Kekemelik Çözümsüz Bir Bozukluk Değil
« : 25 Ağustos 2015, 15:44:01 »
Kekemelik Çözümsüz Bir Bozukluk Değil



Kekemelik genellikle 2 ila 6 yaş arasında başlayan bir çeşit konuşma bozukluğu. Genetik faktörler, gecikmiş konuşma, travma, çocuğun kişisel özelikleri, ailenin yanlış tutumları, zaman baskısı ("Çabuk ol" denilmesi gibi) ise tetikleyen unsurlar arasında. Ehliyetli uzmanlarca yaşa ve bireye uygun terapi yöntemleri uygulandığı takdirde kekemelikte etkili sonuç almak mümkün.

Meydan Gazetesi'nde yer alan habere göre; kekemeliğin tek bir nedenden dolayı değil, bir kaç faktörün birleşimi sonucunda ortaya çıktığını belirten Dil ve Konuşma Terapisti Uzmanı Esra Özer Yıldız, “Geç müdahale edildiği takdirde tedavi zorlaşabilir ve çocuk hayatına kekeme bir birey olarak devam eder. Günümüz hayatında kekemeliğin sonuçları çok büyük bir engel teşkil eder, yalnızlığa iter, iletişim sıkıntıları iş ve özel hayatı kısıtlar, depresyona kadar yol açar” uyarısında bulunuyor.

Kendiliğinden geçmez

2 yaşındaki çocuğun konuşmasında bir iki takılmanın normal olduğunu dile getiren Özer, “Çünkü çocuğun anlatmak istedikleri çok fazla fakat konuşma sistemi daha tam oturmadığı için bir süre takılma söz konusu olabilir. Fakat bu süreç bir aydan fazla sürerse ciddiye alınmalı” uyasında bulunuyor.

Ailelerde görülen vahim tabloyu ise şöyle anlatıyor Özer: “Terapi için bize başvuran bütün ailelerden işittiğimiz cümle şu, ‘doktor geçer dedi.' Böyle bir şey yok. Bu durumda geç kalınıyor. kekemelik kendiliğinden geçmez.”

2 yaşında cümle kurabilmeli

Çocukların gelişim döneminde kaç kelime konuşması gerektiği şöyle sıralanıyor:

* 6-12 aylık bebeğin hecelemeye başlaması lazım. Ba-ba, ma-ma-ma gibi.

* Günde yaklaşık 50 ile 100 kelime kullanabilmesi gereken 18-24 aylık çocukların uzun cümle kurarak zamirleri (ben, sen, o) ayırt edebilmesi gerekiyor.

* 2 yaşında 50 kelime bilmesi ve cümle kurabilmesi gerekiyor. Baba gitti, anne gel, anne mama gibi kısa cümleler.

* 3 yaşına geldiğinde ise 2-3 kelimelik cümleler kurabilmesi lazım.

* 24 ile 30 ay arasında ise 200 kadar kelime bilmeli.

Tek nedeni psikolojik değil

 “Kekemeliğin tek nedeni psikolojik değil. Birçok aile çocuğum köpekten korktu, düştü vs.  gibi psikolojik bir travmadan sonra ortaya çıktığını söylüyor fakat aslında bu durumlar tetikleyen unsurlar. Genetik faktörler, çocuğun mükemmeliyetçi yapısı, çevrede yaşadığı koşuşturma tarzı ve özellikle de zaman baskısı da etkili. Ayrıca çocuğa “çabuk ol geç kaldık” gibi telkinlerle baskı yapılıyor ve bu durum çocukta travma oluşturarak kekemelikle sonuçlanabiliyor.”

Erken müdahale şart!

Anne-babanın bilinçli ve dikkatli tutumları ile konuşma bozukluğunun önlenebileceğini kaydeden Özer'e göre konuşma ve doğru nefes alma teknikleri en etkili yöntemler arasında.

 “Konuşma Terapisi” yöntemi iki yaşına gelmesine rağmen konuşmayı çözemeyen ya da kekeleyen çocuklara yönelik. Tedavi önce her çocuğa tek tek uygulanıyor. Oyun oynayarak ve konuşarak uygulanan yöntemde her harf için  farklı bir ses çıkarılıyor. Tabii doğru nefes almak çok önemli. Bu yüzden bir yandan da çocuklara doğru nefes alma teknikleri öğretiliyor. Ardından grup dersleri başlıyor ve bu şekilde çocuklar hem eğleniyor hem de sosyalleşiyor. Her çocuğa farklı programlar uygulanırken, doğru programı uygulamak çok önemli.

Bu belirtileri önemseyin

* Çocuğunuzun konuşurken zorlandığını hissediyor musunuz?

* Çocuk söylemek istediği şeyleri söylemekte zorlanınca söylemekten vaz mı geçiyor?

* Sesleri/kelimeleri/cümleleri uzatıyor veya gerginlikle tekrar ediyor mu?

* Göz teması kurmaktan kaçıyor mu?

* Az konuşuyor, çekingen mi davranıyor?

24.08.2015 - Meydan