*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: OMÜ ve Uludağ Üniversitesi’nden Özel Eğitim Konferansı  (Okunma sayısı 4091 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
OMÜ ve Uludağ Üniversitesi’nden Özel Eğitim Konferansı



Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Zihin Engelliler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özyürek, "Bizim ülkemizde çocukların öğrenememesini dert etmeyenler olduğu gibi edenler de var. Bu durumdan sorumluluk duyduğumuz gün ülkemizde daha iyi bir eğitim verilecektir" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Özel Eğitim Öğrenci Topluluğu'nun düzenlediği ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Zihin Engelliler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özyürek'in konuşmacı olarak davet edildiği "Dünden Bugüne Özel Eğitim" başlıklı konferans, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapıldı. Engelli bireylere dikkat çekmek, bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen konferansa Omü Özel Eğitim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Alptekin, Altınkum Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lütfü İncesu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

"SİSTEMLİ ÖZEL EĞİTİM ÜLKEMİZDE DE GELİŞMEYE BAŞLADI"

OMÜ'de bulunmaktan büyük onur duyduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Özyürek, "Dünden bugüne özel eğitim dendiği zaman cumhuriyet tarihiyle başlamalıyız. Niceliksel bakımından Cumhuriyet döneminde okuryazarlık oranı çok düşüktü ve özel eğitimden bahsetmemiz mümkün değildi. Bu diğer ülkeler için de geçerliydi. Bazı ülkelerde var olsa bile özel eğitim çok sistemleşmiş değildi. Sistemli özel eğitim diğer ülkelerde gelişirken bizim ülkemizde de gelişmeye başladı" şeklinde konuştu.

"ÖĞRENEMEYEN ÇOCUKLAR DA SİSTEMDE ÖNEMLİ OLMALIDIR"

Normalleştirme kavramının hizmetlerin normalleştirilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Özyürek, "Normal ve sağlıklı bireylerin okula gitmekle ilgili problem yaşadıklarını düşünüyor musunuz? Yetersizlikten etkilenen kişiler yeterince eğitim alabiliyor mu? Bu bireylerin erişimleri için uyarlamalar yapmıyorsanız normalleştirme gerçekleşmiyor demektir. Ülkemizde kaynaştırma denilen şey birlikte eğitimle ilgili olan araştırmalar aslında. Çevrede düzenlemeler yapmadan genel eğitimde eğittiğiniz çocuklarla ilgili çalışmalara kaynaştırma diyemezsiniz. Kendinize öğrenemeyen çocukların umurunuzda olup olmadığını sorun. Eğer değilse sahip olduğunuz donanımınız bir işe yaramaz. Öğrenemeyen çocuklar ne zaman bizim umurumuzda olursa her şey çok daha iyi işleyecektir. Öğrenemeyen çocuklar da öğrenen çocuklar gibi sistemde önemli olmaya başlarsa değişiklikler ancak o zaman meydana gelecektir. Siz öğrenemediğiniz zaman bunun sorumlusu ya siz ya da ailenizdir. Asla okul, öğretmen veya eğitim politikaları sorumlu tutulmadır. Bizim ülkemizde çocukların öğrenememesini dert etmeyenler olduğu gibi edenler de var. Bu durumdan sorumluluk duyduğumuz gün ülkemizde daha iyi bir eğitim verilecektir" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Özyürek konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Konferansın ardından teşekkür konuşması yapan Özel Eğitim Öğrenci Topluluğu Başkanı Muhammet Çınar, "Değerli hocamız Prof. Dr. Mehmet Özyürek'e bizleri cesaretlendirdiği, mesleğimizin ufkunu genişlettiği ve mesleğimizin kutsallığını bizlere tekrar hatırlattığı için üniversitemiz ve öğrenci arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konferans, OMÜ Özel Eğitim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Alptekin ve OMÜ Özel Eğitim Öğrencileri Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Barut'un, Prof. Dr. Mehmet Özyürek'e plaket ve hediye takdimiyle sona erdi.

14.04.2014 - İHA


Anahtar Kelimeler : Gerek mevki pozisyonundan dolayı sahip  olunan haklar gerekse liderlik becerilerinin  güçlenmesinde katkıda bulunur.