*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Lisesi Öğrenciler İşitme Engelliler İçin İşaret Dilini Öğrendiler  (Okunma sayısı 2243 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Lisesi Öğrenciler İşitme Engelliler İçin İşaret Dilini Öğrendiler



Ankara Balgat’ta bulunan Ömer Seyfettin Anadolu Lisesi öğrencileri, karşılaştıkları işitme engellilere yardımcı olmak için öğretmenlerinden işitme engeli kursu talebinde bulundu. Öğrenciler için Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla bir eğitmen görevlendirildi. Okulun duyarlı 16 öğrencisi kursa katılarak 120 saatlik yoğun ders programı sonunda işitme engelli dilini öğrendi. Sertifika törenine Kemal Yurtbilir İşitme Engelli Okulu’ndan gelen işitme engelli öğrenciler de katılarak, duyarlı yaşıtlarını tebrik etti.

İşitme engellilere dikkat çekmek ve işitme engelli derslerinin yaygınlaşması amacıyla Ömer Seyfettin Anadolu Lisesi tarafından başlatılan kursa katılan gönüllü öğrenciler, 120 saatlik ders programının ardından sertifika almaya hak kazandı. Okulda düzenlenen törenle sertifikalarını alan öğrenciler, program öncesi Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından İstiklal Marşı’nın işitme engelli dilinde okuyan öğrenciler, işitme engelli olan öğrenciler tarafından ayakta alkışlandı.

Ömer Seyfettin Anadolu Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapan Nursel Hüyük, öğrencilerden gelen talep üzerine Halk Eğitim Merkezi’nden bir hoca ayarladıklarını söyledi. Başta ilginin az olacağını düşündüklerini belirten Hüyük, öğrencilerin ilgisiyle şaşırdıklarını kaydetti. Öğrencilerin, yolda karşılaştıkları, otobüste yanyana yürüdükleri engelli öğrencileri gördükçe üzüldüklerini belirten Hüyük, "Bu dili öğrenmeye gönüllü oldular, biz de kendilerine yardımcı olduk. Şimdi 16 öğrencimiz bu dili öğrendi ve artık engelli öğrencilerle rahatlıkla iletişim kurabiliyor. İşitme ve konuşma engellilerin dili var aslında, sadece biz anlamıyoruz. Dili öğrenirsek anlarız." şeklinde konuştu.

Okul Müdürü Ahmet Yılmaz ise öğrencilerin gönüllü olarak böyle bir işe talip olmasının çok kıymetli bir duyarlılık örneği olduğunu vurguladı. Öğrencilere ders veren Halk Eğitim Merkezi hocası Özlem Akar ise işitme engelli dilini öğrenmenin zor olmadığını belirterek, "Öğrencilerimiz 120 saatlik dersle öğrendiler. Artık sokakta, otobüste, alışveriş merkezinde karşılaştıkları işitme engellilerle daha rahat anlaşabilecek, onlara yardımcı olabilecek, onlara yol göstericilik yapabilecekler." şeklinde konuştu.

Programda kursiyer öğrenciler tarafından hazırlanan ‘Sesler ve Sözler Olmadan’ pandomim gösterisi ayakta alkışlanırken, Şükran Özge isimli öğrenci de ‘neden işitme engelli dilini öğrendiğini’ anlattı. Okula gitmek için durakta beklerken kendisine bir şeyler anlatmaya çalışan öğrenci karşısında hiçbir şey yapamadan öylece bakakaldığını belirten Özge, "O gün orada bu dili öğrenmeye yemin ettim. Kendimi o kadar çaresiz hissettim ki bir de onun çaresizliğini düşündüm, sıkıntım iki kat arttı. Azmettim öğrendim, şimdi çok daha mutluyum. Bir tek insana bile yol tarif edip doğru otobüse binmesini sağlarsam dil öğrenmek için çektiğim tüm sıkıntıya değecektir." ifadelerini kullandı.

Program sonunda kursiyer öğrencilere sertifikaları verildi. İşitme engelli öğrencilerle birlikte sahneye çıkan öğrenciler, hep birlikte şarkı söyledi.

22.05.2014 - Cihan


Anahtar Kelimeler : Başarılı kuruluşları geride kalmış kuruluşlardan ayıran nokta nedir