*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi’nde Engellilere Ağız Sağlığı Tedavisi  (Okunma sayısı 1438 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi’nde Engellilere Ağız Sağlığı Tedavisi



Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği’nin engellilere yönelik ağız ve diş sağlığı tedavi programı devam ediyor. Program kapsamında evlerinden alınan engelli hastalar Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi’nde tedavi ediliyor.

Tedaviler için ücret alınmadığını belirten Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, ağız ve diş problemi olan engelliler için genel anestezi altında diş tedavisi hizmetlerini devreye soktuklarını kaydetti.

Bakır, “Tedavi ettiğimiz engelli çocukların gözlerini açıp bize gülümsemesini görmek bizim için büyük bir mutluluk. Bunun gibi pek çok güzel örneğe şahit olmak temennimiz. Bu hizmet zihinsel engelliler, bedensel özürlü hastalar, aşırı derece fobisi olan çocuklar ve yetişkinler ile lokal anesteziklere karşı alerjisi bulunanlara hitap ediyor.” dedi.

Bakır, programın amacını da şöyle açıkladı:

"Engelli hastalar için bu tedavi büyük önem taşıyor. Maalesef engelliler yaşadıkları sağlık sorunları sebebiyle ağız ve diş sağlığını ihmal edebiliyorlar. Aileler ise maddi kaygılardan veya nereye başvuracaklarını bilemedikleri için tedavi alma konusunda sıkıntıya maruz kalıyorlar. Türkiye'de her 7-8 aileden birinde engelli hasta var. Engelliler kendi başlarına ağız bakımı yapamıyorlar. Ayrıca sürekli ilaç kullanmaları ve beslenme şekilleri nedeniyle daha fazla diş ve diş Eti problemi ile karşı karşıyalar. Biz bu yaraya merhem olmak için bu çalışmayı başlattık.”

Tedavi programı kapsamında genel anestezi altında diş çekimi, dolgu, diş taşı temizliği, flor ve fissür koruyucu gibi diş hekimliği hizmetleri veriliyor. Ön muayeneye tabi tutulan hastaların medikal öyküleri, sistemik hastalıkları, kullandıkları ilaçlar gibi veriler toplanıyor, ardından fiziki muayene ve laboratuvar tetkiklerine geçiliyor. Ailelere operasyon ile ilgili tüm detaylar aktarılıyor. Hastaların endikasyonlarına veya genel sağlık durumlarına göre ekip tarafından sedasyon veya genel anestezi yapılmasına karar veriliyor ve operasyona geçiliyor.

15.09.2014 - Cihan