*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İstanbul’da Mucize Yaratan Protez Atölyesi Engellilere Destek Oluyor  (Okunma sayısı 1388 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
İstanbul’da Mucize Yaratan Protez Atölyesi Engellilere Destek Oluyor



İstanbul’da bir atölye. Orada çalışanlar bedensel engelli insanların hayata tutunma mücadelelerine destek oluyor. Nasıl mı? Kaybettikleri uzuvlarının yerlerine sevgiyle yaptıkları protezler sayesinde

İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi içinde öyle yaratıcı bir atölye var ki, burada çalışan teknisyenler, kol, el, bacak, fonksiyonlarını ya da uzvunu kaybetmiş hastalara kişiye özel ortez ve protezler üretiyor. Atölye adeta mucizeler atölyesi gibi çalışıyor. Hastalardan ölçüler alınıyor, tasarlanan ortez ve protezler, kişiye bire bir uyum sağlıyor. Burada tasarlanan ve üretilen çipli ortezlerle hasta, fonksiyonlarını kaybettiği eliyle çanta tutabilecek, kapı açabilecek noktaya gelebiliyor. İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Fatma Nur Kesiktaş "Bizim hastalarımız çok özel hastalar. Hayatlarını tekerlekli sandalyeye ya da yatağa mahkum olarak geçiren hastalarımız var. Bir anda geçirilen bir kaza ya da hastalık sonucu yaşamı tamamen değişmiş ve uygulanan tedavi ile yeniden yaşama tutunmak için rehabilitasyon süreçlerinden geçen hastalarımız var. Bizim görevimiz onları hayata kazandırmak" diyor.

HAFTADA 40-50 PROTEZ

 Atölyenin büyük bir fedekarlıkla çalıştığını belirten Doç. Dr. Kesiktaş "Hastanede yatan hastalarımızdan kişiye özel olarak alınan ölçümlerle tasarlanan ortez ve protezler, hastalarla büyük uyum sağlıyor. Burada çalışan teknisyen arkadaşlarımız mesleklerine âşık. Sevgiyle ürettikleri her protez ve ortez başka bir insanın eli, kolu, bacağı oluyor" diyor. Kesiktaş SGK tarafından ödenen ortez ve protezlerin fiyatının piyadakilerine göre ucuz olduğunun da altını çiziyor. Murat Polat, Ortez-Protez Atölyesi'nin sorumlusu. O, 23 yıldır atölyede çalışıyor. Polat "Ortez, işlevini kısmen veya tamamen kaybetmiş uzuvların performansını arttırmak ve daha fazla kullanılabilir hale getirmek amacıyla vücuda takılan yardımcı bir cihaz. Protezde ise olmayan uzuvların yerine kullanılıyor. Ürettiğimiz çipli protezlerle hastalar, bardak tutabiliyor, kapısının kilidini açabiliyor, çantasını dahi taşıyabilecek noktaya geliyor. Haftada 40-50 adet protez ve ortez üretebilecek kapasitedeyiz. Hastalardan özel ölçüler alınıyor. Fizik tedavi uzmanı, fizyoterapist ve ortezprotez teknisyeni karar veriyor ve kişinin ömür boyu kullanabileceği hatta onların eli-kolu-ayağı olacak protezleri ve ortezleri üretmiş oluyoruz" diyor. Çocuk hastaların ise kendilerinden farklı talepleri olduğunu söylüyor Polat: "Onlar, ortez veya protezlerinin çizgi film kahramanlarının resimleriyle süslenmesini istiyor. Biz de onlara özel protez ve ortezler üretiyoruz. Çok mutlu oluyorlar." Mucizeler atölyesinde, felç geçiren ve sağ tarafı tutmayan 74 yaşındaki Fatma Kabacıoğlu için önce bacağı şimdi de eli için ortez üretilmiş. Mucizeler atölyesinin bir de hedefi var. O da biyonik el yapmak.

01.05.2016 - Sabah