*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kalabalıkta Depremzede Otizmlileri Güvende Tutmak  (Okunma sayısı 1068 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Kalabalıkta Depremzede Otizmlileri Güvende Tutmak
« : 19 Şubat 2023, 11:02:26 »
Kalabalıkta Depremzede Otizmlileri Güvende Tutmak



Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem sonrası birçok otizmli ve ailesi zorlu şartlar altında yaşamaya başladı. Bu değişimin en zorlu yanlarından birisi kalabalıkta zorlanma ihtimali yüksek otizmlilerin kalabalıkta zaman geçirmek durumunda kalması oldu. Otizmli depremzedelerin hayatını kolaylaştırmak için yapabileceğiniz birkaç şeyi derledik:

1- Otizmli kişilerin stimlerini bastırmayın

Birçok otizmli kişi stres anlarında ileri geri sallanmak ve ellerini sallamak tarzı stim davranışlarını daha sık gösterir. Çevrede bulunan kişiler bu davranışları durdurmanın otizmli kişiyi sakinleştireceği düşüncesine kapılabilirler. Büyük bir travma atlatmış otizmliler bu davranışlar sakinleşmek için kullanabilir ve çevreye veya kişinin kendisine büyük bir zarar vermediği sürece dokunulmaması gerekir. Bununla birlikte stimlerin sert ve ani bir şekilde durdurulması fiziksel yaralanmalara sebep olabilir veya önceden yaralanmış otizmlilere ciddi şekillerde zarar verebilir.

2- Otizmli kişiyi kalabalıkta yalnız bırakmayın

Doğal afet durumlarında engelli kişiler kötü niyetli kişilerin istismarına özel olarak açık hale gelir. Yakınınız bir otistiğin veya yakınlarını kaybetmiş olan ve sizin ilgilendiğiniz bir otizmlinin yalnız başına kalabalık alanlarda bulunması tehlikeyi arttırır. Birçok otizmli çevredekiler tarafından zarar görebilmekle beraber kafa karışıklığı yüzünden kaçmaya başlayabilir veya fark etmeden alandan çok uzaklaşabilir. Bunun engellenebilmesi için çevrede bulunan görevlilerin ailelerini kaybetmiş ve zarar görme ihtimali bulunan engellileri gözetlemeleri ve yalnız bırakmamaları gerekmektedir.

3- Değer verdiği eşyalara erişim varsa yanınızda bulundurun

Otizmliler sevdikleri eşyalara otizmli olmayan kişilerden daha yoğun bir şekilde bağlanabilir. Otizmli kişinin değer verdiği eşyaya erişiminiz varsa yanınızda bulundurmanız kişinin kendine zarar verme, duygusal çöküş yaşayarak yoğun psikolojik acı yaşama veya ortamdan kaçmaya çalışma ihtimalini azaltabilir. Bununla birlikte eğer otizmli kişinin değer verdiği eşyaya erişimi yoksa çevredeki görevlilerden benzer bir şey bulunup bulunamayacağını öğrenebilir veya Afet Otizm Dayanışma Ağı‘yla afetotizm@gmail.com adresinden iletişim kurarak neye ihtiyacınız olduğunu belirtebilirsiniz.

4- Otizmli kişinin yoğun strese girmeye başladığını fark ederseniz yalnız bir alan bulmaya çalışın

Otizmli kişiler kalabalık, yüksek ses ve rutin değişikliği tarzı olayları fiziksel olarak acı verici durumlar olarak deneyimleyebilir. Yaşanan depremin psikolojik baskısı ile diğer unsurların birleşmesi otistik kişiyi çöküşe sürükleyebilir. Böyle bir durumda imkân varsa otizmli kişiyi sessiz ve çok fazla kişinin olmadığı bir alana götürmek, beraber sakinleşmesini beklemek kişinin ruh sağlığı için büyük önem taşır

5- Yardım sıralarında engelli kişiler ve ailelerine öncelik vermek gerekebilir

Otizmli kişilerin yardım sıralarında beklerken yoğun stres yaşama ihtimali daha yüksektir. Bu yüzden yetkililerin sırayı önceliğe göre belirlemesi veya verilecek yardımın direkt olarak aileye götürülmesi gerekebilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda sıralarda beklerken otizmlilerin yalnız bırakılmamaları ve her daim onu gözleyen kişilerle bir arada bulunmaları gerekir.

Bu yazıyı paylaşın!

merhabaspektrum.com


ETİKETLER AfetDepremEngelliKalabalıkOtizm Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45